Meny

BP inngår forlik etter oljekatastrofe

British Petroleum (BP) har akseptert et forlik, og vil nå betale den største boten i amerikansk historie for katastrofen på oljeriggen Deepwater Horizon i 2010. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BP har sagt seg skyldig i lovbrudd som førte til det omfattende oljeutslippet i Mexicogolfen i 2010. Det britiske oljeselskapet betaler 26 milliarder kroner i kompensasjon til amerikanske myndigheter.

Pengebeløpet forliket fører med seg, betegnes som det største i USAs historie.

BP har allerede fått milliarder av kroner i bøter etter Deepwater Horizon-ulykken, som kostet elleve mennesker livet.

Les også: - Kan godta den største boten i USAs historie

BP ville torsdag ikke bekrefte avtalen. Men selskapet sendte tidligere på dagen ut en melding der det het at selskapet var i «framskredne forhandlinger» med USAs justisdepartement og amerikanske finansmyndigheter.

Ifølge BP ville den foreslåtte løsningen trolig ikke dekke sivile, føderale krav, inkludert skader i henhold til loven om rent vann. Føderale og delstatlige krav om erstatninger på grunn av ødelagte naturressurser og utestående private, sivile krav ville heller ikke være dekket av avtalen.

Se video: BP aksepterer USA-historiens største bot

– Før en endelig avtale er inngått, er det ikke sikkert at noen slike løsninger vil bli gått inn på, skrev BP. Den tidligere største boten som er betalt av ett selskap, var på 1,3 milliarder dollar, tilsvarende knappe 8 milliarder kroner, og ble betalt av legemiddelprodusenten Pfizer i 2009 for bedragersk markedsføring.


Populært