Meny

Rakett fra Gaza landet dypt inne i Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvarer den israelske offensiven mot Gazastripen. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rakett avfyrt av militante palestinere har landet i sjøen utenfor Tel Aviv, rundt 60 kilometer nord for Gazastripen. Aldri tidligere skal en rakett fra Gaza ha nådd så langt inn i Israel.

Det ble først meldt om en eksplosjon i sentrum av byen, men ifølge talspersonen til den israelske forsvarssjefen havnet raketten i Middelhavet.

Like før nådde en annen rakett, også avfyrt fra Gazastripen, byen Rishon LeTzion 15 kilometer sørøst for Tel Aviv.

Ingen ble såret i rakettangrepene, de første mot Tel Aviv siden krigen i Persiabukta i 1991, ifølge den israelske hærens radio. Men angrepet viser at militante palestinere på Gazastripen nå er kapable til å nå mål langt inne i Israel.

Les også: Kriger på Twitter og Facebook

Stor offensiv

Etter vel et døgn er det israelske angrepet mot Gazastripen som begynte onsdag, i ferd med å utvikle seg til en større krig, og risikoen for en opptrapping er stor.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sa torsdag at den palestinske militsen på Gazastripen vil måtte betale en pris for angrepet mot Tel Aviv. Baraks talsmann sa at ministeren har godkjent innkalling av 30.000 soldater fra reservestyrken.

Les også: Er situasjonen i Gaza bensin til bålet?

Situasjonen i Midtøsten er svært spent etter at konflikten mellom Israel og palestinske Hamas har krevd minst 18 liv – 15 palestinere og tre israelere – på mindre enn et døgn.

Palestinernes president Mahmoud Abbas avbrøt torsdag en rundtur i Europa og reiste tilbake til Vestbredden på grunn av opptrappingen.

Øker risiko

Rakettangrepet mot Tel Aviv øker risikoen for at Israel invaderer Gazastripen med bakkestyrker, mener en norsk Midtøsten-forsker.

Se video: Her blir Hamas-lederen gravlagt

– Analytikere og politikere har tidligere kommunisert at hvis man fikk et slikt angrep mot hjertet av Israel, vil de gå til invasjon. Jeg tror sannsynligheten nå er større for at det vil skje enn at det ikke vil skje, sier sosiolog og spesialist på de palestinske områdene Dag Henrik Tuastad til NTB.

Han ser ikke bort fra at det kan ende med en blodig bakkekrig med store sivile tap.

– Det er ingen tvil om at Hamas har noen raketter og håndvåpen, men i forhold til det israelske militæret har de ingenting å stille opp med. Det kan utvikle seg til en moderne type bykrig i boområder med mange sivile, sier Tuastad.

– Panikk

Rakettnedslaget i strandområdet utenfor Tel Aviv utløste panikkscener i byen. Det var det lengste noen rakett fra Gazastripen har nådd inn i Israel, og angrepet kom ett døgn etter at Israel begynte sine angrep mot Gazastripen, blant annet for å utslette den palestinske militsens rakettlagre.

Les også: - Gaza er som en spøkelsesby

Israelsk politi bekreftet at flyalarmen hadde gått over hele Tel Aviv, men en militær talsmann sa at ingenting traff bakken.

– Retningen på raketten var tydelig mot den sørlige delen av Gush Dan, sa militærtalsmannen Yoav Mordechai som brukte navnet på regionen i og utenfor Tel Aviv.

Mer i vente

Den radikale, palestinske gruppen Islamsk hellig krig tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet mot Tel Aviv, som er Israels økonomiske sentrum og har vel 400.000 innbyggere.

– Det som venter, blir større, advarer gruppen.

Den væpnede grenen av Islamsk hellig krig sier i en uttalelse at den hadde skutt raketten. – Quds-brigadene rammet den okkuperte byen Tel Rabea (Tel Aviv, red.anm.) med en Fajr 5-rakett som forårsaket en stor eksplosjon som rystet byen, heter det i uttalelsen.

Barak varsler hevn

Israels forsvarsminister lover hevn over militsen på Gazastripen som har skutt en rakett mot Tel Aviv.

– Denne opptrappingen vil kreve en pris som den andre siden skal få betale, sa forsvarsminister Ehud Barak på israelsk fjernsyn torsdag kveld. Ifølge en talsmann for Barak skal forsvarsministeren også ha godkjent innkalling av 30.000 reservister til hæren.

Les flere nyheter her

Populært