Meny

Svenske politikere jaget full mann med jernrør

MÅ GÅ: Erik Almqvist under en pressekonferanse onsdag etter at det ble klart at han trekker seg som Sverigedemokratenes finanspolitiske talsmann som følge av de siste videoavsløringene. (Foto: AP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny skandalevideo viser tre politikere tilhørende Sverigedemokratene (SD) som bevæpner seg med jernrør etter å ha kranglet med en full mann.
Fakta om Sverigedemokraterna:

* Sverigedemokraterna ble stiftet 6. februar 1988 i Stockholm. Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* Partiet deltok i sin første ordentlige valgkamp i 1991 og fikk inn mandater i flere kommuner. I 2006 fikk partiet 2,9 prosents oppslutning og drøyt 280 mandater i halvparten av Sveriges kommuner. I valget til EU-parlamentet i 2009 fikk partiet 3,3 prosent av stemmene.

* I 2010 kom Sverigedemokraterna for første gang inn i Riksdagen med 5,7 prosent av stemmene og 20 mandater.

* Siden i sommer har Sverigedemokraterna vært tredje største parti på meningsmålingene i Sverige.

Videoen som Expressen publiserte torsdag skal være filmet rett etter videoen som samme nettsted offentliggjorde i går.

Den første videoen viser blant annet SD' toppolitiker Erik Almqvist i bråk på byen i Stockholm sommeren 2010, der han bruker nedsettende ord som «neger-elsker» og «hore» mot personene han krangler med.

Almqvist sier også ting som «det er mitt land, ikke ditt land» i en opphetet diskusjon med den svenske komikeren Soren Ismail.

Like etter kommer Almqvist i klammeri med en tydelig beruset mann som han roper nedsettende ting til, og sparker etter.

Trykk her for å se videoen som førte til at Almqvist onsdag valgte å trekke seg fra sine verv

Henter jernstenger

Videoen som Expressen har publisert torsdag fungerer som en fortsettelse av samme opptrinn.

Se den nye videoen nederst i saken

Den viser Almqvist og partiets justispolitiske talsmann Kent Ekeroth som henter hvert sitt jernrør på en byggeplass like ved, før de følger etter den berusede mannen.

Det er Ekeroth som selv holder kameraet. I opptaket ser man også SD' riksdagsmedlem Christian Westling som er med på det uforståelige prosjektet.

Les også: Tusener demonstrerte mot Sverigedemokraterna

- Bare moro

Et stykke ute i klippet hører plutselig de tre politikerne lyden av politisirener. De legger da fra seg jernrørene, før de oppsøker politipatruljen som har anholdt den berusede mannen.

Erik Almqvist tar da kontakt med en av politimennene, og forklarer at den berusede mannen uprovosert forsøkte å angripe dem.

Kort tid etter går trioen videre. På trygg avstand fra politiet ler de seg imellom, og prater om hvor fin kveld de har hatt.

Expressen har vært i kontakt med Almqvist om det nye opptaket. Han hevder det bare var ment som moro.

Han partifelle, Christian Westling, har derimot en annen versjon. Han påstår de plukket opp jernrørene for å forsvare seg mot den berusede mannen.

Les også: Sverigedemokratene kaprer stadig nye velgergrupper

Full krise for partiet

Da den første videoen ble publisert i går innkalte Sverigedemokratene til krisemøte.

På en pressekonferanse kort tid etter gjorde partileder Jimmie Åkesson det klart at Erik Almqvist må trekke seg fra samtlige av sine verv i partiet, og tok samtidig sterk avstand fra det som kommer frem i opptakene.

Åkesson anbefalte også på det sterkeste at Almqvist trekker seg fra sin plass i den svenske riksdagen, men dette har han foreløpig ikke gjort.

Almqvist har på sin side forklart at han var full da opptaket ble gjort, og at det ikke var hensikten å uttale seg rasistisk.

Les også: Sverigedemokraternas leder ikke invitert til nobelfesten

Har vokst raskt

Nå er altså ytterligere to sentrale medlemmer av Sverigedemokratene dratt inn i saken.

Torsdag ble det klart at Kent Ekeroth tar en pause fra sine oppgaver i partiet, men partileder Jimmie Åkesson ville ikke avskrive at Ekeroth på et senere tidspunkt kan komme tilbake.

Det er foreløpig ikke kjent hva som blir følgende for Christian Westling, men mye tyder på at han også vil havne ute i den politiske kulden i nær fremtid.

Etter sjokkvalget i 2010 har Sverigedemokratene vokst kraftig, og på en fersk måling er de Sveriges tredje største parti med over 11 prosents oppslutning.

Tidligere har partiet blitt stemplet som fremmedfiendtlig, og flere eksperter har uttalt at partiets vekst den siste tiden er mye på grunn av at de har klart å utvide sitt politiske nedslagsfelt.

I så måte er de siste dagers avsløringer neppe med på å bidra til videre fremgang for Sverigedemokratene.