Meny

Er situasjonen i Gaza bensin til bålet?

Palestinske Hamasmedlemmer bærer liket av Hamas’ militære leder Ahmed Ja'abari under hans gravferd i Gaza by torsdag. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene i Gaza de siste dagene kan gi folkelige protester med påfølgende konsekvenser, mener eksperter.
Egypts president Mohamed Morsi uttaler torsdag at «Israels aggresjon på Gazastripen truer med å destabilisere regionen».


Landets islamistiske regjering har nære bånd til Gazas Hamasregjering.

Forsker ved senter for islam og midtøstenstudier ved UiO, Dag Tuastad, mener den største usikkerheten etter angrepene på Gaza knytter seg til situasjonen i Egypt og Jordan.

- Ved vedvarende krig på Gaza risikerer man store folkelige protester, og begge disse regimene er veldig sensitive for slike, sier Tuastad til ABC Nyheter.

I Jordan har det den siste tiden vært store, folkelige protester, de siste dagene også med krav om kongens avgang.

- Hvis konflikten på Gaza fortsetter kan man se en sammenblanding av palestinske protester og prodemokratiske protester, sier Tuastad.

Se video: Her blir Hamas-lederen gravlagt
Les også: - Gaza er som en spøkelsesby

Usikker fred

Egypt ble i 1979 det første arabiske landet til å inngå fredsavtale med Israel.

Dag Tuastad. Foto: UiODag Tuastad. Foto: UiO

- I Egypt i dag viser egyptiske medier barn som er ofre i Gaza. Den type bilder kan føre til nye folkelige protester, og i neste instans krav om å bryte fredsavtalen med Israel, sier han.

Likevel er det høyst usikkert om slike krav vil føre fram.

- En ting er at det kommer krav om å bryte fredsavtalen, en annen ting er å faktisk gjøre det. I utgangspunktet ønsker ikke Det muslimske brorskap i Egypt å endre noe som helst, men heller konsolidere situasjonen innad i landet.

Et annen scenario Tuastad trekker frem er innblanding fra Hizbollahgeriljaen i Libanon.

- Men Hizbollah kjenner kostnaden ved å bombardere Israel med raketter, sier han.

- Sånn sett er ikke risikoen en flerfrontskrig, men snarere ustabilitet i disse landene, som fører til at terrorgrupper blir konsolidert og kan gjennomføre terroraksjoner mot Israel.

Les også: - Tre drept i rakettangrep sør i Israel

Hamas-vennlig

Jørgen Jensehaugen. Foto: NTNUJørgen Jensehaugen. Foto: NTNU

Også stipendiat Jørgen Jensehaugen ved NTNU vektlegger den innenrikspolitiske situasjonen i Egypt.

- For første gang på veldig lenge har man et regime i Egypt som må forholde seg til folkeviljen og til Gaza, og et regjeringsparti som er veldig vennlig innstilt overfor Hamas, sier han til ABC Nyheter.

Tidligere har Israel kunnet stole på en slags stilltiende aksept for hva som skjer på Gaza.

Nå er situasjonen annerledes, og onsdag kalte Egypt sin ambassadør til Israel tilbake i protest mot militæraksjonene på Gazastripen.

- Det kan for eksempel komme en åpning av grensen til Gaza, sier Jensehaugen.

- Syria er nok for opptatt av sin hjemlige konflikt, det samme gjelder Libanon. Det er primært i Egypt det kan begynne å røre på seg. Det er en politisk ustabil situasjon, og det gjør situasjonen vanskelig for USA. Regionen er i endring, og reglene er ikke klarlagt.

- Hele den videre utviklingen hviler på Israel og Hamas. Hvordan de reagerer på hverandre er avgjørende.

- Helt ny virkelighet

Seniorforsker og leder for Nupis enhet for Midtøstenpolitikk, Henrik Thune, tror ikke man vil se noen umiddelbare militære eller politiske konsekvenser regionalt.

Henrik Thune. Foto: NUPIHenrik Thune. Foto: NUPI

- Det kommer ikke til å være noen store regionale konsekvenser av det som skjer nå. Hizbollahgeriljaen i Libanon kan komme til å innvolvere seg ved å skyte Katushyaraketter inn i Israel. Men jeg tror ikke på noen stor regional spredningsfare, sier Thune til ABC Nyheter.

- Men det er viktig å huske at det som skjer nå, skjer innenfor en helt ny virkelighet i Midtøsten. Sist gang det var krig mellom Israel og Hamas i 2008-2009, var Hamas alliert med Syria og Iran. Nå, etter den arabiske våren, har Egypt blitt en viktig alliert av Hamas, og Hamas har fjernet seg fra Iran og Syria, sier Thune.

- Alle mødres konflikt i Midtøsten akkurat nå, som virkelig kan medføre regionale konsekvenser, er ikke konflikten mellom Israel og Hamas, men konflikten i Syria. Den vil ha konsekvenser i alle mulige retninger.

Les også: Flere land anerkjenner Syrias nye opposisjonsgruppe

Eide bekymret

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener at opptrappingen i Midtøsten kommer i en farlig tid og frykter konsekvensene på lang sikt.

– Jeg er dypt bekymret for selve opptrappingen av volden og risikoen for at enda flere sivile liv går tapt, sier Eide til NTB.

Eide sier konflikten skjer på et farlig tidspunkt med tanke på uroen i Syria:

– Dette skjer på et farlig og vanskelig tidspunkt der det er full borgerkrig i Syria, en konflikt som har mange regionale overtoner og som truer sikkerheten i hele Midtøsten.

Populært