Meny

Han er «verdens fattigste president»

GÅRDSGUTT: Jose Mujica arbeider her på gården til kona like før presidentvalget i 2009. Han vant valget, og er i dag president i Uruguay, men fint lite har forandret seg. Mujica bor fortsatt på den samme gården. - Jeg lever godt med det jeg har, sier han. (Foto: AP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han takket nei til å bo i presidentboligen da han tok over som øverste leder for Uruguay. Jose Mujica (77) ville heller bo på gård, og jobbe med blomster på fritiden.

Den smått eksentriske lederen blir ofte omtalt som verdens fattigste president på grunn av sitt avslappede forhold til egen økonomi.

I tillegg til å bo meget ordinært til president å være donerer Mujica vekk 90 prosent av lønnen sin hver måned, noe som utgjør i underkant av 70.000 kroner.

- Men jeg føler meg ikke fattig. Fattige mennesker er de som utelukkende jobber for å opprettholde en rik livsstil, og som alltid vil ha mer, sier han til BBC Magazine.

Enkle kår

Før han ble president kjørte Mujica en scooter til senatet der han jobbet, og da han vant presidentvalget i 2009 takket han pent nei til å flytte inn i presidentboligen.

I stedet har han fortsatt å bo på gården til kona i utkanten av Montevideo. Der kan han dyrke sin store hobby, blomster, på fritiden.

- Det er slik jeg har levd størsteparten av mitt liv, og jeg lever godt med det jeg har, forklarer 77-åringen som skjønner at noen stusser over valget hans.

- Jeg kan sikkert virke både gal og eksentrisk, men dette er et fritt valg, sier han til BBC Magazine.

Les også: Buffett øser milliarder over fattige

Forandret av fengsel

Mujica var på 60- og 70-tallet en del av en venstreorientert gerilja som var tungt inspirert av den cubanske revolusjonen.

Det medførte blant annet et 14 år langt opphold i fengsel. Et opphold som, ifølge presidenten selv, i stor grad var det med på å forme hans livssyn.

- Hvis du ikke har mange eiendeler så trenger du heller ikke å jobbe som en «slave» hele livet ditt for å beholde dem. Så kan du i stedet bruke tiden din på andre og viktigere ting, sier han.

Les også: Uruguays tøffeste hytte er norsk

Kjemper for legalisering

Først i 1985 slapp Mujica ut fra fengsel, omtrent samtidig som demokratiet begynte å få fotfeste igjen i Uruguay.

Geriljaen han var en del ble etter hvert gjort om til et politisk parti, og i dag er Mujica en av Uruguays mest populære politikere.

Han representerer den sosialistiske koalisjonen Den brede front som består av elleve partier på venstresiden, og er blant annet kjent for å ville legalisere cannabis for å ta fortjenesten vekk fra de kriminelle.

På listen til Transparency International over korrupsjon ligger Uruguay som den nest minst korrumperte staten i Sør-Amerika.

Uruguay er også listet som nummer en i Sør-Amerika og nummer fire i verden blant de 25 mest fullstendige demokratiene, ifølge Economist Intelligence Unit.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært