Meny

Høyres alternative budsjett for 2013:

Høyre gir seks ganger så mye til veier som til kollektivtrafikk

Trafikk i Oslo: Høyre prioriterer veibygging fremfor kollektivtrafikk. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre vil bruke 1,2 milliarder mer på veibygging og vedlikehold enn regjeringen, 215 millioner mer til kollektivtrafikk.

I tillegg gir de 7,7 milliarder i skattelette og vil gjøre barnehagene 200 kr dyrere i måneden i 2013.

Dessuten prioriterer Høyre kunnskap og konkurranskraft, meldte partiet på en pressekonferanse torsdag, der deres alternative statsbudsjett ble presentert.

- Vi gir større skattelettelser til vanlige folk enn til næringslivet, sier partileder Erna Solberg.

Vei kontra kollektiv

- Hvorfor satser dere seks ganger så mye på vei, som på kollektivtrafikk?

- Vi øker belønningsordningen til kollektivtrafikk i storbyene med 200 millioner. Det er nesten 25 prosent mer enn regjeringens budsjett. Det er en høyere prosentvis økning enn det vi gir til vei, sier Erna Solberg til ABC Nyheter.

- Så er kollektivtransport et ansvar for fylkene, påpeker nestleder Jan Tore Sanner.

Sammenlikner man den samlede satsingen på vei og kollektivtrafikk i forhold til regjeringens statsbudsjett neste år, blir prosentregningen helt annerledes enn Solbergs framstilling:

Regjeringen gir 17,8 milliarder til vei, en økning på 1,6 milliarder. Høyres påplussing på 1,2 milliarder utgjør 6,7 prosent mer enn regjeringens veisatsing.

Regjeringen vil bruke 15,1 milliarder i alt på jernbane og kollektivtrafikk i byene. Høyres samlede mersatsing på kollektivtrafikk er 215 millioner - kun 1,4 prosent mer.

Uvisst om nullskatteytere

Hun kunne ikke besvare spørsmål på pressekonferansen om hvordan Høyre vil forhindre at noen vil bli nullskatteytere ved Høyres strategi.

- Vi jobber med forskjellige virkemidler. Vi er opptatt av at alle som tjener penger, skal betale skatt. Vi vil ikke gå inn for system der folk som taper penger, skal betale skatt, sier Solberg.

- Systemendringer snekrer du ikke på et kontor i Stortinget. Vi mener det er rettferdig at du skatter av pengene du tar ut av bedriften, ikke penger som forblir der som arbeidende kapital, sier Sanner.

Les også: Arbeiderpartiet anklager Høyre for skattebløff

Ikke nullskatt i 2013

Nå går ikke Høyre inn for å fjerne formueskatten, det som ifølge de politiske motstanderne vil gjøre rikfolk til nullskatteytere, i 2013. I 2013 vil Høyre redusere formuesskattesatsen fra 1,1 prosent til 1,0. Dessuten skal bunnfradraget økes fra 870.000 til 1 million kroner.

– Problemstillingen om nullskatt kommer ikke i 2013, men først når vi avvikler formueskatten. Ambisjonen er at vi skal være der i 2017. Men jeg sier at vi må ta forbehold om hvordan det går med norsk økonomi og hva det er viktigst å prioritere, sier Erna Solberg til ABC Nyheter.

- De rødgrønne undervurderer den negative virkningen av hvor mye av et overskudd som må tas. Det er penger som i stedet skulle gå til å investere i nye produkter, forskning og utvikling – særlig i vekstbedrifter, sier hun.

- Det er fullt mulig å skille ut arbeidende kapital fra formue som skal beskattes. Men det blir alltid vanskelige grenseganger. Vi syns det er et poeng å ta vekk hele formueskatten. Grunnen til nesten ingen andre land har denne formen for skatt, er fordi det virker negativt, sier Høyre-lederen.

Senker landbrukstollen igjen

Partiet går inn for å reversere økningene i noen av tollsatsene på landbruksvarer som regjeringen innfører for å unngå ytterligere importvekst.

Det mener Høyre er til gode for forbrukerne og norsk fiskerieksport.

Les også: - Landbruksmotstanderne verst for Norge

Satser på utdanning

- Vi gir 500 millioner kroner mer til etter- og videreutdanning, fortsatte Solberg.

Det skal gi 4300 lærere tilbud om skolering hvert år, mot 1847 i dag.

Les alt om Høyres statsbudsjett på partiets hjemmeside

Artikkelen er oppdatert

Les flere politikk-nyheter

Les andre nyheter

Populært