Meny

- Gaza er som en spøkelsesby

En røyksky stiger opp fra et sted på Gazastripen som har blitt rammet av et israelsk luftangrep torsdag. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flertallet av de sårede er sivile, sier lege på bakken i Gaza. - Vårt mål er ikke å drepe eller skade, sier en talsmann for den israelske hæren.

- Det er en forferdelig situasjon. Byen er som en spøkelsesby, barn er skrekkslagne i sine hjem, og ingen går ut med mindre det er en akutt krise. Du kan høre bombingen over det hele. Ingen deler av byen er uberørt, sier legen Maged Abu Ramadan til ABC Nyheter. Han befinner seg i Gaza by.

- Det store flertallet av de sårede er sivile, og jeg tror tallet vil øke.

- På sykehusene har det vært en mangel på blod, og innbyggerne dro til sykehusene for å donere. Det vil også bli mangel på nødvendige medisiner og annet utstyr. Hvis dette eskalerer vil vi sitte med en medisinsk katastrofe.

11 er drept og 115 såret på Gazastripen siden Israel startet sine aksjoner, ifølge palestinske kilder. – Vi bruker avanserte midler for å unngå skade på uinvolverte personer, sier den israelske hæren.

- Målet er å eliminere rakettangrep mot Israel, så det er ingen grense for hvor lenge operasjonene kan pågå. Vi håper det ikke tar for lang tid, men det er veldig målavhengig, sier pressetalsmann kaptein Bjørn Hermann i den israelske hæren til ABC Nyheter.

Kaptein Bjørn Hermann. Foto: IDF. Kaptein Bjørn Hermann. Foto: IDF.

Han er norsk-israeler og reservist i hæren.

Israelske krigsfly har hamret løs på Gaza i en operasjon som blir igangsatt mens Israel forbereder seg på valg i januar. Hittil har 11 palestinere og tre israelere mistet livet.

Les også: Internasjonale evakueres fra Gaza

Tap på israelsk side

- Det har kommet over 100 raketter fra Gaza mot Israel etter at operajonene ble igangsatt. Tre har omkommet på israelsk side, 2 kvinner og en mann. Flere barn er skadd, sier Hermann.

Angrepene startet da Israel drepte Hamas’ militære leder Ahmed Jaabari onsdag ettermiddag. Etter attentatet har Israel gjennomført mer enn 100 flyangrep på Gazastripen, sier Hamas-representanter til nyhetsbyrået AFP. Millitante grupper sendte mer enn 130 raketter mot Israel, som torsdag morgen drepte tre israelere.

- Det er forskjellige grupper som står bak rakettangrepene, først og fremst Hamas, Jihad og flere utbrytergrupper.

Alle de større byene i det sørlige Israel ble rammet, melder AFP.

Les også: Obama og FN forsøker å hindre opptrapping

115 såret

På Gazastripen er 11 personer drept og 115 såret, opplyser palestinsk helsepersonell til AFP. Blant de døde er fem militante fra Hamas, to barn, en kvinne og en eldre mann, sier kilden.

- IDF bruker avanserte midler for å unngå tap på univolverte personer. Hvis vi skulle ha brukt konvensjonelle våpen som panser og massiv bombing ville vi kanskje oppnådd målet fortere. Vi er ikke ute etter å drepe eller skade, men etter å eliminere rakettangrepene mot Israel, sier Hermann til ABC Nyheter.

- Vi bruker presise, avanserte våpensystemer og etterretning for å unngå skade på uinvolverte personer, sier Hermann.

- Mange av disse våpensystemene er utviklet av Israel nettopp for å unngå tap av univolverte personer.

- Er det aktuelt for Israel å gå inn med bakkestyrker?

- Det er en av opsjonene, men det er veldig avhengig av hva som skjer fremover. Men det er på bordet, sier Hermann.

- Hvordan vil utviklingen bli de nærmeste dagene?

- Vårt mål er som sagt å eliminere rakettangrepene mot Israel. Det er veldig ambisiøst, men målet er å redusere kapasiteten til terrororganisasjonene på Gazastripen. Israel trakk seg fullstendig ut av Gaza for seks år siden, og vi har fiender der som ikke har noen annen agenda enn å utslette Israel. Det er en veldig frustrerende situasjon å bli truffet av raketter ukentlig i ti år. Det er en million israelere som bor i de berørte områdene, et område på størrelse med Oslo og Bærum, sier Hermann.

Les også: - Tre drept i rakettangrep sør i Israel

- Forventer store sivile tap

Militæraksjonen på Gazastripen har fått kodenavnet Pillar of Defence. Forsvarsminister Ehud Barak sier aksjonen tar sikte på å styrke Israels avskrekkelsesevne, skade militante gruppers evne til å avfyre rakett og stanse angrep mot Israel.

- Jeg har løpende kontakt med mine kolleger ved sykehuset på Gaza. Angrepene er voldsomme, forteller de oss, og de forventer store sivile tap, sier lege Mads Gilbert til ABC Nyheter.

Under den forrige krigen på Gaza, i 2008-2009, reiste han ned for å bistå lokalt medisinsk personell.

- Vi vurderer kontinuerlig behovet for å reise til Gaza og støtte våre venner der. Situasjonen er ganske alvorlig, sier han.

Se også: Dette er Israels store skrekk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært