Meny

Internasjonale evakueres fra Gaza

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Kjetil Østnor i Norsk Folkehjelp var torsdag morgen med i en konvoi på vei ut av Gazastripen.

- Vi er i ferd med å evakuere i en konvoi ut av Gaza. Jeg er den eneste norske, men det er cirka 15 andre internasjonale fra ulike land. Det er tre FN-biler, sier landdirektør i Norsk Folkehjelp, Kjetil Østnor, til ABC Nyheter torsdag klokken 09.30.

Han beskriver en dramatisk kveld og morgen.

- Det har vært veldig travelt, med mye aktivitet til like over midnatt. Vi våknet av et kraftig brak i morges. Siden klokka 5 i morges har det vært mange brak og høy aktivitet i morgentimene, og mye raketter ut fra Gazastripen, sier Østnor.

Norsk Folkehjelp i Palestina har et kontor med ni ansatte i Gaza by.

Les også: - Tre drept i rakettangrep sør i Israel

Desperat situasjon

Kjetil Østnor. Foto: Norsk FolkehjelpKjetil Østnor. Foto: Norsk Folkehjelp

- Det er vanskelig å si hva som kommer til å skje videre. Det regnes med flere raketter ut fra Gaza og flere flyangrep, men om det kommer til å eskalere til en ny bakkeoperasjon er vanskelig å vite, sier Østnor.

- Vi internasjonale er så heldige å kunne evakuere, men det er 1,6 millioner som bor her på Gazastripen og ikke har noen vei å gå eller måte å komme seg ut. Over halvparten av befolkningen er barn under 18 år. Folk er redde og urolige.

Les også: Obama og FN forsøker å hindre opptrapping

Norsk diplomat fortsatt fanget

En norsk diplomat som befinner seg i Gaza, kommer seg ikke ut på grunn av kampene, opplyser Utenriksdepartementet. Onsdag meldte NRK at UD er i dialog med Hamas og israelske myndigheter for å få vedkommende ut torsdag morgen. Torsdag morgen var det fremdeles ingen utvikling i saken.

- Det er ikke noe nytt å melde der, vi jobber for å få vedkommende ut så raskt som mulig, sier pressevakt i UD, Svein Michelsen, til ABC Nyheter torsdag morgen.

Det befinner seg til enhver tid et antall nordmenn på Gazastipen, men de har ikke registreringsplikt, opplyser Michelsen.

- Derfor har vi ikke noe nøyaktig tall å gå ut med. Vi har ikke hatt spesielt stor pågang fra nordmenn i Gaza, sier han.

Norske Kjetil Østnor i Norsk Folkehjelp var torsdag morgen med i en konvoi på vei ut av Gazastripen.

Populært