Meny

Linstad vurderer å si fra seg medaljen

Trond Ali Linstad sier han har mottatt både støttemeldinger og trusler. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Ali Linstad vurderer å si fra seg fortjenstmedaljen dersom kongen ber ham om det.

At den tidligere AKP-eren, palestinaaktivisten og legen Trond Ali Linstad (69), ville få Kongens fortjenstmedalje, har vakt sterke reaksjoner. Flere reagerer på hans holdninger til jøder.

Selv sier Linstad til Dagbladet torsdag at han etter hektiske døgn med både støttemeldinger og trusler vurderer å gi fra seg medaljen, hvis kongen ber ham om det.

– Hvis kongen sier det, er det helt åpenbart at jeg vil gjøre det. Men å gi den tilbake ut fra kritikken som er kommet, det er selvfølgelig uholdbart, sier Linstad.

Les også: - Dette er utrolig pinlig for kongen

Omstridt

Linstad har vært omstridt nesten hele sitt liv. Den tidligere AKP-eren som konverterte til sjiaislam etter islamistene overtok makten i 1979, har fordømt homofili i harde ordelag og kalt det perverst. Han hyller Irans tidligere leder ayatolla Khomeini, har støttet dødsdommen mot Salman Rushdie og har advart mot jøder generelt i mange artikler på sine nettsider.

Linstad sier selv at mye av det han har sagt og skrevet er tatt ut av sin sammenheng, men sier samtidig til VG denne uken at han står for det han har skrevet.

Les også: Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet

Kan sende i retur

Dersom Trond Ali Linstad får beholde sin fortjenstmedalje i sølv, kan kongen oppleve at tidligere mottakere velger å sende medaljen i retur, skriver VG.

– Det er ikke tvil om at min medalje vil skinne mindre dersom også han får en medalje. Jeg vet ikke om jeg vil beholde medaljen om det skjer, sier Jan Robert Sender. For ett år siden fikk han Kongens fortjenstmedalje for sine 50 år med frivillig innsats for begravelsesbyrået til Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Populært