Meny

Xi Jinping utnevnt til ny leder i Kina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas kommunistparti står foran alvorlige utfordringer, spesielt korrupsjon og avstand til folket, sa Xi Jinping da han torsdag ble utnevnt til ny generalsekretær i Kinas kommunistparti.

– Kommunistpartiet står overfor store utfordringer, og det er mange presserende problemer i partiet som må løses, særlig korrupsjon og byråkrati, sa Xi i sin første tale som Kinas leder i Folkets store hall i Beijing.

– Vi må gjøre store anstrengelser for å løse disse problemene. Hele partiet må være i beredskap, sa han foran flere hundre kinesiske og utenlandske pressefolk i Folkets store hall.

Les også: Sangstjerne blir Kinas nye førstedame

Avslappet og trygg

Xi framsto som avslappet og selvsikker mens han holdt sin 19 minutter lange tale etter å ha etterfulgt Hu Jintao som partiets generalsekretær.

Xi overtok samtidig etter Hu stillingen som leder for partiets sentrale militærkommisjon, og han ventes å etterfølge Hu også som Kinas president i mars.

Det er den nyvalgte sentralkomiteen som torsdag formelt utnevnte partiets nye stående komité med Xi som leder etter den ukelange folkekongressen i partiet.

De sju nye medlemmene kom inn på scenen i Folkets store hall på rekke og rad, med en vinkende Xi først.

De øvrige seks medlemmene i den nye stående komiteen ble presentert av Xi. Den består nå av sju medlemmer, mot ni tidligere.

Blant de andre medlemmene er Li Keqiang, som nå ligger an til å bli ny statsminister.

Les også: EU gir seg i strid om klimakvoter for fly

Kopierer Hu

Den 59 år gamle nye lederen, som ventes å lede Kina i ti år, akkurat som Hu, gjorde det klart at Kina må fortsette reformene og bli mer åpent.

Med sine første uttalelser har han kopiert forgjengeren Hu, som trakk fram nettopp de samme utfordringene da Folkekongressen åpnet for en uke siden.

Hu sa at korrupsjon måtte straffes strengt, enten den finner sted på laveste eller høyeste nivå.

Xi sa også at partiet må komme nærmere folket, og han lovte å arbeide for at økonomien blir sterkere og mer mangfoldig.

– Vi har et stort ansvar. Folket ønsker et bedre liv, og det er det vi skal kjempe for, sa han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært