Meny

Norsk 2-0 seier over Ungarn

F.v.: Ruben Yttergård Jenssen og Alexander Toft Søderlund (stående) jubler med Daniel Braaten og Håvard Nielsen etter Nielsens scoring under privatlandskampen i fotball mellom Ungarn og Norge på Ferenc Puscas Stadion i Budapest onsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debutanten Håvard Nielsen og innbytter Mohammed Abdellaoue scoret målene da Norge avsluttet landslagsåret med en ny opptur. Ungarn ble slått 2-0 på bortebane.

Norge var overlegen i en time og burde ledet med mer enn det ene målet debutant Nielsen scoret i slutten av første omgang. Den siste halvtimen yppet Ungarn seg, men Norge sto imot og punkterte kampen da Moa etter to minutter på banen scoret sitt første landslagsmål på 14 måneder.

Dermed lever Egil «Drillo» Olsens stolte statistikk. Han har fortsatt aldri måttet tåle flere tap enn seirer i et landslagsår, og han har heller aldri tapt fem ganger i noe år. Fasit for 2012 endte på fem seirer, tre uavgjorte og fire tap.

Landslagsåret har vært preget av en ungdomsbølge som gir stor grunn til optimisme for framtiden, og det var passende at 19-årige Nielsen – født senere enn noen annen som har spilt landskamp for Norge – skulle score ledermålet i onsdagens kamp.

Også Anders Konradsen fikk sin debut i sluttminuttene, og dermed har antallet landslagsspillere født på 1990-tallet i løpet av året vokst fra to til tolv.

Endelig

Etter 37 minutter brøt Norge forbannelsen. Laget hadde kommet under i sju kamper på rad og gitt seg selv kraftig motbakke i kampen om gode resultater. Endelig var det Norges tur til å få 1-0, for første gang siden februar, etter at Daniel Braaten leverte en oppvisning i kraft og vilje.

Den 30-årige tidligere humørspilleren er i høst blitt en bærebjelke i det norske laget, med glimrende prestasjoner i kamp etter kamp. Han gjenvant ballen utenfor feltet og kjempet seg mot dødlinjen. Han så ut til å miste kontrollen, men i fallet fikk han slått ballen inn foran mål. Der var Håvard Nielsen på rett sted, og han fikk en lett oppgave fra kort hold.

Det var en fullt fortjent ledelse. Norge lyktes med høyt og aggressivt press og skapte stadig større problemer for det ungarske forsvaret. Det førte til en rekke halvsjanser, og allerede etter 20 minutter hadde Nielsen en stor sjanse.

Da kunne ballfører Markus Henriksen velge mellom en rekke gode norske løp inn i feltet. Han valgte riktig venstrekantens løp bak de ungarske forsvarerne, og skuddet hadde kurs mot hjørnet inntil veterankeeper Gabor Kiraly glimrende kastet seg mot venstre og slo ballen ut.

Ungarn hadde bare et par tilløp, da venstrekanten Balazs Dzsudzsk brukte farten mot Tom Høgli og kom seg til gode innleggsposisjoner. Inne foran mål hadde det norske midtforsvaret full kontroll.

Sjanser

Norge fortsatte å bestemme i annen omgang. Allerede i åpningsminuttene holdt det på å bli klaff på dødball da et norsk frispark fra høyre endte med flipperspill inne i målgården. Fra Brede Hangeland spratt ballen inn til keeper.

Håvard Nielsen ga seg ikke og fikk sin tredje store sjanse i kampen da han i det 52. minutt ble spilt gjennom av Vegar Eggen Hedenstad. Han prøvde å slå tunnel på Kiraly, men 36-åringen knep knærne sammen og reddet. Henriksen prøvde seg på returen, men det ble bare corner.

Etter en time gjorde Ungarn tre bytter, og de satte omsider fart i hjemmelaget. Norge byttet også, men orket ikke lenger å presse riktig like høyt og aggressivt, og ungarerne kom omsider med i kampen. Mer enn et par avslutninger utenfor fra god posisjon ble det ikke av det.

På motsatt side av banen var Roland Juhasz heldig som slapp med gult kort da han i det 70. minutt felte Alexander Søderlund da spissen var på vei gjennom.Søderlund overlot plassen til Moa noen minutter senere, og rett etter skaffet Hannover-spissen seg rom med en vending og skjøt utakbart i hjørnet. Dermed var kampen avgjort.

Populært