Meny

Vil ha 40 prosent kvinner i EU-styrene

– Det norske tilfellet er utvilsomt en suksess, sier Viviane Reading, som vil 40 prosent kvinner i styrene også i EU. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs justiskommissær har hentet inspirasjon fra Norge og vil ha minst 40 prosent kvinner i styrerommene om åtte år. Men det knytter seg kontrovers og uklarhet til forslaget.

– Dette er en historisk dag for kvinner, sa justiskommissær Viviane Reding da hun onsdag la fram et mye omdiskutert forslag som skal sikre kvinner plass i styrene i store, børsnoterte selskaper.

Men Reding har måttet dempe teksten etter høylytte protester fra flere medlemsland og også innad i Kommisjonen.

Det stilles derfor spørsmål ved hvor strengt forslaget kommer til å bli i praksis. Det angis en 40-prosentregel, men det blir opp til hvert medlemsland å avgjøre hvordan regelbryterne skal straffes.

Norsk lærdom

Norge vedtok i 2003 et krav om at kvinner skal utgjøre minst 40 prosent i styrene i allmenne aksjeselskap, og Reding har hentet lærdom fra det norske regelverket.

– Det norske tilfellet er utvilsomt en suksess. Norge har nå 42 prosent kvinnelige styremedlemmer sammenlignet med EUs gjennomsnitt på 14 prosent, påpeker Reding i et skriftlig intervju med de nordiske nyhetsbyråene.

– Norge har selvsagt vært et viktig eksempel som det første europeiske landet som gjorde dette. Vi har sett nøye på deres erfaringer og jobbet sammen med kolleger fra Norge, selv om landet står utenfor EU.

Mildere

Redings modell har likevel ikke blitt «norsk». Det gjenspeiler hvor sammensatt situasjonen er i EUs medlemsland, mener Reding.

Selskapene får bedre tid på seg, sanksjonene er ikke like klare, og man skal gå etter kvalifikasjonsprinsippet. Om en styrestilling står mellom en mann og en kvinne, skal kvinnen velges kun når hun er best kvalifisert.

Like fullt møter Reding fortsatt hard kritikk. Tyskland understreker at «dette bør håndteres på nasjonalt nivå». Forslaget må godkjennes av EU-parlamentet og Unionens medlemsland.

Populært