Meny

Os-drapet:

– DNA stammer fra tiltalte eller enegget tvilling

DNA-SPOR. Politiet og påtalemyndighetene mener å ha funnet tiltaltes fotspor i leiligheten til den drepte Hilda Feste. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen som står tiltalt for drapet på 98 år gamle Hilda Feste lar seg ikke overbevise om at han har vært på drapsstedet, selv om DNA-ekspert sier DNA som er funnet i leiligheten til Feste må stamme fra tiltalte eller en enegget tvilling.

Onsdag fikk Nordhordland tingrett detaljert beskrevet hvordan kvinnen trolig ble drept.

Retten fikk også se bilder fra det blodige åstedet. Det ble lagt fram DNA-spor og blodspor som viser at tiltalte har vært i omsorgsleiligheten hennes i Os, og politiet har dessuten funnet blod fra Hilda Feste i boligen til 19-åringen.

I retten ble en rekke blodspor, fingeravtrykk og DNA-bevis som peker mot tiltalte lagt fram, mange av dem fra avdødes bolig. Nettopp DNA-prøvene er blant de tekniske bevisene som kan bli avgjørende i saken.

Les også: Tiltalt 19-åring skal forklare seg om drapet på Hilda (98)

Tiltaltes eller enegget tvilling

Ett av dem er et håndflateavtrykk i blod på høyre side av den avdøde kvinnen.

Overingeniør Bente Mevåg ved Folkehelseinstituttet orienterte om DNA-sporene som er funnet, blant annet på avdødes bukse og undertøy. Plaggene er analysert ved et institutt i Tyskland. Mevåg ga uttrykk for at analysen er svært sikker.

– Kan du slå fast at tiltalte har vært i leiligheten til Feste?, spurte dommer Gunnar Torvund.

– Det kan jeg ikke si, men det jeg kan si er at DNA som er funnet må stamme fra tiltalte eller en enegget tvilling, svarte DNA-eksperten.

Ikke nytt for tiltalte

– Det er sterkt å høre på, særlig obduksjonsrapporten. Det berører oss alle. Men dette er bevis vi har vært kjent med gjennom nesten hele saken, sa 19-åringens forsvarer Rolf Knudsen etter at rettsmøtet var ferdig.

– Det er ikke noe nytt som er kommet fram i dag. Betydningen av dette kommer vi tilbake til i prosedyren.

Tiltalte satt rolig og hørte om bevisene som taler mot ham og så på de blodige bildene av den 98 år gamle kvinnen. Han syntes ikke å reagere spesielt på det han fikk se.

Avdødes familie er også til stede under rettssaken. Onsdag var en tung dag for dem, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Les også: Fant eldreporno på den tiltalte 19-åringens PC

Mishandlet

– Det var en stor belastning for dem å sitte og høre på dette. Det gjør inntrykk å se bilder fra drapsstedet og tenke seg hvilke lidelser hun er blitt påført, sier Hamre.

Rettsmedisinere og politifolk som undersøkte avdøde kort etter drapet fortalte onsdag om mishandlingen den gamle kvinnen ble utsatt for. Professor Inge Morild fra Gades Institutt konkluderer med at hun døde etter være påført stump vold med stor kraft mot hode, ansikt og kropp. Hun var trolig bevisstløs før hun døde. Hun har også skader på halsen som kan tyde på kvelning.

– Det var mye blod rundt avdøde og rundt i leiligheten, fortalte Morild.

– Vi er vant til å se litt av hvert, men disse skadene er omfattende i forhold til det vi vanligvis ser, la han til

Politiet har kommet fram til at 98-åringen på et tidspunkt har ligget på sengen. Deretter har gjerningsmannen trukket henne ned på gulvet, der mishandlingen har funnet sted.

Politioverbetjent Audun Kolstad i Kripos sa at de store skadene i hodet og ansiktet trolig skyldtes kraftige slag mens hun lå på gulvet.

– Hun var relativt ute av stand til å forsvare seg, fortalte politioverbetjent Anders Kolstad fra Kripos i vitneboksen.

Les også: – Hilda Feste påført stump vold med stor kraft

Funn hos tiltalte

Hjemme hos tiltalte er det funnet blod både fra Feste og fra tiltalte på et putetrekk og på tøyfiller som ble funnet i en søppelsekk. Politiet har funnet at flere fotavtrykk i Festes leilighet kan stemme fra et par sko som tiltalte fortalte han hadde brukt på kvelden 1. januar.

Den 19 år gamle tiltalte nektet straffskyld da rettssaken startet mandag. Han sier han ikke husker noe fra drapskvelden, men at han er sikker på at han aldri kunne ha gjort noe av det som tiltalen beskriver.

– En helt syk handling, sa han om drapet da han forklarte seg mandag.

Populært