Meny

Romfolket må forlate Sognsvann

MÅ FLYTTE. Statsbygg fått medhold av retten etter å ha krevd at romfolket skulle fjerne teltleiren ved Sognsvann. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byfogden i Oslo har bestemt at romfolkets teltleir ved Sognsvann er ulovlig og må fjernes.

Nesten fire måneder etter at Statsbygg varslet at de ville gå rettens vei for å få fjernet den omstridte teltleiren, har selskapet altså fått medhold, skriver VG.

Da den første anmodningen om at de 60-100 personene som hadde tilhold til leiren kom, viste Bjønnulv Evenrud i støttegruppen «Folk er folk» til allemannsretten.

Statsbygg påpekte at denne retten er begrenset til to overnattinger, med mindre man har fått samtykke fra grunneier, men dette var Evenrud dypt uenig i. Oslo byfogdembete er derimot soleklare i sin kjennelse: « Videre finner retten (...) det klart at teltleiren ikke er unntatt verken 2-døgnsbegrensningen eller samtykke fra eieren».

Rettens samlede vurdering er at beboerne i leiren «ikke har rett til å besitte noen del av eiendommen».

Tirsdag vedtok Grünerløkka bydelsutvalg at romfolkene som har slått seg til ved Sofienberg må fjerne seg innen torsdag.

– Vi har fått veldig mange klager og er blitt bedt om å mene noe om dette, sier fungerende leder for bydelsutvalget, Ulf Granli (H), til Aftenposten. Flere medlemmer av romfolket har i lengre tid bodd i biler både på kirkens område og i områdene rundt.

Populært