Meny

Vil dømme MC-medlemmer etter mafiaparagrafen

TILTALT. Tre medlemmer av Hells Angels og tre fra Bandidos står tiltalt etter mafiaparafen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet prøver mafiatiltale mot flere medlemmer av kriminelt belastede MC-gjenger. Tre medlemmer av MC-klubben Bandidos og tre medlemmer av Hells Angels er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Norsk politi har de siste årene økt presset mot de kriminelt belastede motorsykkelklubbene i Norge.

På få måneder har tre medlemmer av Hells Angels, og tre fra Bandidos, blitt tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Tiltalt i Stavanger

I Stavanger mener politiet og påtalemyndigheten at tre Bandidos-medlemmer har opptrådt som en del av en organisert kriminell gruppe da de ved flere anledninger i mai 2009 skal ha forsøkt å presse en Stavanger-mann med spilleproblemer til å betale dem minst 720.000 kroner.

Saken kan få stor prinsipiell betydning. Påtalemyndigheten har aldri lyktes i å få dømt klubber fra det såkalte 1-prosentmiljøet etter mafiaparagrafen i straffeloven – paragraf 60a. Får påtalemyndigheten medhold når saken kommer opp for Stavanger tingrett i juni neste år, stempler domstolen samtidig Bandidos som en kriminell organisasjon, skriver Stavanger Aftenblad.

Politiet ønsker ikke å si noe om hvorfor de har valgt å bruke mafiaparagrafen, men den åpner for straffer som er dobbelt så høye som ordinær strafferamme.

– Det ville være å foregripe bevisførselen. Men generelt forutsetter paragrafen at en gruppe på minst tre personer samarbeider over tid om forbrytelser med som har en strafferamme på tre år eller mer, sier politiadvokat Øyvind Haukland i Rogaland politidistrikt.

Les også: 70 prosent av Hells Angels-medlemmene er straffedøm

Smuglet større mengder narkotika

I fjor gikk politiet til aksjon mot en rekke adresser på Østlandet og i Troms - åtte personer, tre av de medlemmer i Hells Angels, ble pågrepet i aksjonen og mafiatiltalt for blant annet brudd på narkotikaloven.

Saken mot de tiltalte starter 21. januar neste år.

En ny Kripos-rapport viser at 120 Hells Angels-medlemmer til sammen er domfelt over 400 ganger for nærmere 1000 lovbrudd.

Politiet mener disse tallene er med på å bevise at MC-klubben er en kriminell organisasjon.

– Det ser ut til at jo eldre klubbene er, desto mer involvert er de i kriminalitet. Landsgjennomsnittet på andel straffedømte medlemmer ligger i Norge på rundt 70 prosent, men de eldste klubbene er enda mer belastet, sier Eivind Borge, fungerende leder for etterforskningsavdelingen i Kripos.

Populært