Meny

Israel bombarderer Gazastripen

Ahmed al-Jaabari (innfelt), leder i Hamas' militære grein, ble drept i denne bilen, som ble truffet av en rakett. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har gjennomført en rekke luftangrep mot Gazastripen. Hamas' militære leder er drept og politistasjoner rammet. Israel varsler en større offensiv og utelukker ikke bruk av bakkestyrker.
Fakta om Gazastripen

* Gazastripen ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.

* I 1993 fikk Den palestinske selvstyremyndigheten kontroll over mesteparten av enklaven, som et resultat av Oslo-avtalen.

* I 2005 tvangsevakuerte Israel de siste bosetterne fra området og trakk ut soldatene som hadde voktet dem.

* Året etter vant Hamas valget i de palestinske områdene, men greide ikke å få kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene og militsgruppene på Gazastripen.

* I 2007 kom det til væpnet kamp som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen.

* Palestinernes president, Fatah-leder Mahmoud Abbas, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsatte å styre på Gazastripen.

* Israel innførte streng blokade av området, og væpnede palestinske grupper svarte med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.

* Hamas inngikk en seks måneder lang våpenhvile med Israel, men nektet med henvisning til blokaden å fornye denne da den utløp i desember 2008.

* 27. desember innledet Israel stor militæroffensiv mot Gazastripen, der over 1.300 mennesker ble drept og de materielle ødeleggelsene ble svært store.

* Etter 22 dager erklærte Israel ensidig våpenhvile. Hamas gjorde det samme dagen etter.

* De siste dagene har urolighetene blusset opp igjen, og onsdag gjennomførte Israel en serie luftangrep mot Gazastripen. (©NTB)


Dette er Ahmed al-Kaabari

* Ble født inn i en respektert aktivistfamilie i Shejaiya-nabolaget i Gaza by.

* Var utdannet historiker fra det islamske universitetet i byen.

* Ble som Fatah-aktivist fengslet av Israel i 1982 og dømt til 13 års fengsel for å ha planlagt dødelige angrep.

* Møtte sentrale Hamas-ledere i fengsel og bestemte seg for å bli med i islamistbevegelsen.

* Ble rundt 2002– 2003 en av de mest sentrale lederne i Hamas' militære ving Izz el-Deen al-Qassam.

* Holdt bevisst en lav profil, lot seg sjelden intervjue eller fotografere og var svært nøye med sin egen sikkerhet, siden han sto på Israels liste over ettersøkte.

* Ble drept i Gaza by onsdag i et israelsk luftangrep mot bilen han satt i.

(Kilde: AFP) (©NTB)

Israel varsler en større offensiv og utelukker ikke bruk av bakkestyrker.

Ahmed al-Jaabari, leder i Hamas' militære grein, ble drept sammen med sin livvakt da bilen de satt i, ble truffet av en israelsk rakett i Gaza by. Jaabari var leder i den militære brigaden Izz el-Deen al-Qassam.

Minst seks andre palestinere er drept i angrepene, ifølge Hamas.

Israel gjennomførte angrep mot over 20 mål på Gazastripen, melder den palestinske bevegelsen.

Hjemkaller

Egypts president Mohamed Mursi reagerte på angrepet ved å hjemkalle Egypts ambassadør til Israel, opplyste en talsmann for Mursi på egyptisk TV. Han beordret også Egypts utenriksdepartement til å innkalle Israels ambassadør og overlevere en protest.

Mursi uttrykte sin sorg overfor de palestinerne som var blitt drept. Han har bedt Egypts FN-ambassadør kreve et hastemøte i Sikkerhetsrådet.

Den arabiske liga skal holde et hastemøte om saken enten torsdag eller lørdag, opplyser en diplomat i organisasjonen.

Ismail Haniyeh, Hamas' leder på Gazastripen, oppfordret Egypt til å stoppe Israels angrep.

Eide bekymret

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er urolig over situasjonen.

– Vi ser med stor bekymring på den eskaleringen av volden som nå utspiller seg i forholdet mellom Israel og palestinerne i Gaza, sier Eide til Aftenposten.

Han sier at rakettangrepene mot Israel er «klart uakseptable», og at Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig understreker han at mottiltak må være proporsjonale og skille mellom stridende og ikke-stridende. Han ber partene ikke trappe opp.

Flere angrep

En israelsk tjenestemann opplyser at angrepene bare er starten på en større offensiv, og at flere angrep vil følge. Israels hær beskriver angrepene som «begynnelsen på krigen mot Gazas militante».

De israelske flyangrepene kan utløse palestinske rakettangrep over grensen mot Israel, og kampene kan pågå i flere dager, mener en israelsk militær talsmann.

– Dagene vi har foran oss i sør, kan etter mine beregninger vise seg å bli lange, sa brigader Yoav Mordechai til Israelsk Kanal 2.

– Hjemmefronten må stålsette seg tålmodig, tilføyde han.

Bakkestyrker?

Mordechai sa at de israelske angrepene både var et svar på en økende mengde rakettangrep tidlig i uken og et forsøk på å hindre at Hamas og andre palestinske grupper bygger opp sine våpenarsenaler videre.

Blant målene for flyangrepene var underjordiske lagre av raketter med større rekkevidde, ifølge Mordechai.

Han ble også spurt om det kan være aktuelt for Israel å gå inn med bakkestyrker.

– Det er forberedelser. Hvis vi blir nødt, er muligheten for å gå inn på bakken til stede, svarte talsmannen.

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak bekreftet begge onsdag kveld at angrepene kan fortsette og utvides.

Shin Bet

Israels innenlandske etterretningstjeneste Shin Bet bekreftet at den sto bak angrepet på Jaabari og begrunner attentatet med militærlederens «terroraktivitet» gjennom flere tiår.

– Hensikten med denne operasjonen var å skade kommando- og kontrollkjeden til Hamas' ledelse, sier det israelske forsvaret.

Talsmann Bjørn Hermann i den israelske hæren skriver i en pressemelding at angrepene ble gjennomført ved hjelp av presisjonsvåpen. Angrepene har vært forberedt gjennom flere måneder med identifiseringsarbeid.

– Gazastripen er blitt utviklet til Irans front for rakettangrep mot Israel, sier han.

Hevn

Øyeblikkelige krav om gjengjeldelse og hevn ble sendt ut over Hamas' radio på Gazastripen. I Gaza by brøt det ut omfattende demonstrasjoner umiddelbart etter rakettangrepet.

– Okkupanten har åpnet helvetes porter mot seg selv, erklærte Hamas' væpnede gren. – Israel har erklært krig mot Gaza, og de bærer ansvaret for alle konsekvenser, sa den militante gruppen Islamsk hellig krig.

Populært