Meny

Telenor tildelt mobilfrekvenser i India

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas gleder seg over at Telenor får fortsette å tilby mobiltjenester i India. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor sikret seg onsdag de viktige lisensene som gjør det mulig for det norske konsernet å fortsatt drive sin mobiltelefonvirksomhet i India.
Fakta om Telenors mobillisenser i India

* I januar 2008 fikk indiske Unitech tildelt 22 av 122 lisenser for mobiltelefoni i landet.

* Den påfølgende høsten opprettet Telenor (67,25 prosent) sammen med Unitech (32,75 prosent) selskapet Uninor for å drive de tildelte lisensene.

* I 2009 ble det startet etterforskning av korrupsjon knyttet til lisenstildelingen. Blant annet ble Unitech-sjef Sanjay Chandra etterforsket. Saken endte i retten, men er ikke avgjort ennå.

* Vinteren og våren 2011/2012 avskrev Telenor drøyt 8 milliarder kroner knyttet til satsingen i India fra regnskapet.

* 2. februar i år trakk Indias høyesterett alle de 122 mobillisensene. Det ble varslet at en ny lisensauksjon skulle være avsluttet innen utgangen av august.

* Høsten 2012 opprettet Telenor datterselskapet Telewings for å kunne delta i den nye lisensauksjonen. Indiske Lakshdeep Investments & Finance er medinvestor og skal etter planen eie 26 prosent av Telewings.

* Etter flere utsettelser startet den nye lisensauksjonen 11. november.

* 14. november ble det kjent at Telenor får operatørlisens i seks regioner med til sammen rundt 600 millioner innbyggere. (©NTB)

– Vi er veldig godt fornøyd med dette, sier Baksaas til NTB om at Telenor sikret seg 6 av de 22 mobillisensene indiske myndigheter la ut til auksjon mandag.

Han beskriver det siste året – med inndragning av lisenser, mye usikkerhet og ny offentlig auksjon – som «en lang maraton vi ikke var invitert til å løpe».

– Nå skal vi i gang med den maratonen vi vil være med på, sier konsernsjefen om jobben med å organisere, overføre og legge til rette for videre drift etter nyttår.

34 millioner kunder

Telenor bød til sammen 4,2 milliarder kroner for de nye lisensene. Samtidig er prinsippet at aktørene får fratrekk for det de betalte i den opprinnelige tildelingsrunden. For Telenors del utgjør dette 2 milliarder kroner.

33 prosent av det utestående skal betales i første avdrag, mens resten skal betales over flere år. Det norske telekonsernet kan dermed fortsette virksomheten i lisensområdene Andhra Pradesh, Uttar Pradesh Øst, Uttar Pradesh Vest, Bihar, Gujarat og Maharashtra.

Halve Indias befolkning, rundt 600 millioner mennesker, bor i disse områdene, hvor Telenors deleide datterselskap i dag har 34 millioner kunder. Etter planen skal disse overføres sømløst når den nye lisensen trer i kraft i januar 2013.

For dyrt i storbyene

Selv om det norske selskapet fikk lisenser i seks regioner, gir de foreløpig opp Vest-Bengal og storbyene Mumbai og Kolkata, tidligere Bombay og Calcutta.

– Med de utropsprisene den indiske regjeringen hadde lagt opp til, klarte vi ikke å komme fram til en sunn forretningsmodell der. Vi valgte derfor å konsentrere oss om de områdene hvor vi nå har vunnet auksjonen, sier informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor Asia til NTB.

Det var ikke bare Telenor som hadde vanskelig for å se tilstrekkelig potensial for GSM-nettet i de største indiske byene. Det var ingen som bød på lisensene i Delhi eller Mumbai, skriver indiske The Hindu.

Derimot var tre av lisensområdene der Telenor vant, de eneste som endte med å koste mer enn utropsprisen myndighetene hadde satt.

– Man kan si mye om prisen, som er høy sammenlignet med mange andre markeder, men det viktigste er at det er kommet på plass et regulatorisk regime som legger til rette for investeringer i flere år, sier Baksaas.

Giske: – Viktig nyhet

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier onsdagens lisenskjøp er « den største gladnyheten på næringsfronten på lenge».

– Det har vært et utrolig langt løp, og de nye lisensene betyr blant annet at de 17-18 milliardene som allerede er investert, kan videreføres, sier Giske til NTB.

I tillegg til de forretningsmessige vurderingene Telenor har gjort, påpeker Giske at det har vært lagt ned en vesentlig politisk innsats.

– Det har heldigvis vært svært god dialog med indiske myndigheter, og vi har fått gjennomslag for alle punktene vi mente måtte være på plass for at Telenor skulle ha en reell mulighet til å by på de nye lisensene, forklarer Giske, som på vegne av fellesskapet er den største eieren i Telenor.

Ny partner

Sigve Brekke, som leder Telenors virksomheter i Asia, sier de siste ti månedene har satt organisasjonen på prøve.

– Ved å bestå den testen har et sterkere, tryggere og mer kompetent team nå vunnet tilbake retten til å fortsette, sier han. Sist vinter inndro indisk høyesterett de eksisterende mobillisensene etter at det ble avslørt korrupsjon i forrige tildelingsrunde.

I runden som nettopp er avsluttet, bød Telenor via det nye datterselskapet Telewings. Her er indiske Lakshdeep Investments & Finance medinvestor og skal etter planen eie 26 prosent av selskapet når driften kommer i gang. Det er foreløpig ikke kjent hvilket navn det nye selskapet skal operere under.

Populært