Meny

SAS-ansatte på bakken nekter fortsatt å kutte lønn

Ground Handling er SAS-konsernets selskap for tjenester på bakken. Selskapet er blant enhetene som SAS-ledelsen har blinket ut for salg for å bedre likviditeten. Andreas Persson losser et SAS-fly på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi går verken med på å kutte lønn eller pensjon, sier Asbjørn Wikestad, leder i SAS personalklubb som organiserer 1.000 medlemmer.

Wikestad, som også er styreleder i Luftfartens funksjonærforening (FFF), sier til NTB at han ikke aner om det har meldt seg kjøpere som er interessert i å overta SAS Ground Handling.

Ground Handling er SAS-konsernets selskap for tjenester på bakken. Selskapet er blant enhetene som SAS-ledelsen har blinket ut for salg for å bedre likviditeten.

– Konsernledelsen har ikke informert om salgsprosessen. Vi venter fortsatt på informasjon om dette, sier Wikestad.

– Ingen samordning

Wikestad sier det verken har vært kontakt eller samordningsmøter mellom SAS personalklubb og andre fagforeninger i SAS-systemet etter at konsernledelsen presenterte spareplanen mandag.

– Men vi har fanget opp at situasjon er spent etter at danske piloter ifølge meldinger i mediene vil nekte å skrive under på spareplanen, sier han. Han sier SAS personalklubb fastholder at medlemmene ikke har en eneste krone å gi fra seg.

– Vi er helt nede på grunnfjellet etter å ha avstått fra lønnsvekst i flere år. Samtidig har vi effektivisert, rasjonalisert og økt produktiviteten. Det er ikke bakkepersonalet som skaper problemer for SAS, sier Wikestad.

Skal forhandle

Paraplyorganisasjonen Unionen, som både organiserer bakkepersonell og kabinpersonell i Sverige, er innkalt til forhandlinger torsdag, melder TT.

Av Unionens nærmere 2.000 medlemmer som jobber i SAS, er knapt 600 kabinansatte mens resten stort sett er bakkepersonell.

Unionens pressesjef Louise Gerdemo Holmgren beskriver kravene fra SAS-ledelsen så langt som «mer arbeide for mindre betaling». Hun er kritisk til konsernledelsens opptreden.

– Så langt er sparepakken framstilt som et diktat. Det er vi kritiske til. Vi har et system i det svenske arbeidsmarkedet der vi forhandler om arbeidsvilkår, sier hun

Gerdemo sier at Unionen forutsetter at det blir seriøse forhandlinger med mulighet til å gå i dybden under gjennomgangen av punktene i avtalen.

Aksjen falt.

SAS-ledelsens mål er at fagforeningene innen søndag skal ha tatt stilling til spareplanen, som innebærer at selskapet skal kutte kostnader tilsvarende 3 milliarder kroner og bedre likviditeten for tilsvarende beløp, blant annet gjennom salg av Widerøe og SAS Ground Holdning.

Da planen ble presentert mandag, fikk SAS-aksjen et løft på børsen. Men onsdag ved lunsjtid falt den, både på Stockholm-børsen så vel som på børsene i Oslo og København, med henholdsvis 1,65, 4,72 og 7,25 prosent

Populært