Meny

Smarttelefonen kan være tekstmeldingenes død

TEKSTMELDINGER. I USA skrives det færre SMS-er en tidligere. Samme utvikling har man også i Norge. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobilbrukere i USA og Norge bruker oftere sosiale medier til å kommunisere.

Smarttelefonens inntog på markedet har ført til at amerikanske mobilbrukere sender færre SMS enn tidligere.

Ifølge nyere forskning gjennomført av mobilanalytiker Chetan Sharma viser at mennesker er på vei til å kommunisere mindre via sms, mens sosiale medier stadig tar mer over som kommunikasjonsverktøy.

I gjennomsnitt sendte mobilbrukere i USA 678 meldinger i måneden i tredje kvartal 2012, ned fra solid 696 forrige kvartal.

Å ringe kan bli dyrere

I USA utgjør nå smarttelefoner over 50 prosent av alle mobiltelefoner og smarttelefoner utgjorde 80 prosent av alle enhetene som selges i USA i kvartalet.

Tekstmeldinger er en stor inntektskilde for teleselskapene som må se seg rundt etter andre måter å tjene penger på.

Ifølge forskningen kan nedgangen av tekstmeldinger føre til at teleselskapene vil sette opp prisen per ringeminutt og databruk.

Les også: Sosiale medier overtar for telefonprat og SMS

Nedgang i Norge

I 2011 meldte Post- og teletilsynet (PT) at det var registrert en nedgang i antall sendte meldinger på årsbasis også i Norge.

Totalt sendte norske mobilkunder bortimot 6,85 milliarder meldinger i 2010. Av disse var om lag 6,4 milliarder eller 93,8 prosent tekstmeldinger. Til sammenligning utgjør antall MMS-meldinger bare 1,6 prosent av det totale antallet.

Til sammen ble det sendt 173 millioner færre meldinger i 2010 enn det ble i 2009. Nedgangen for SMS-meldinger utgjorde mer enn 104 millioner av dette.

Direktør i Post- og teletilsynet, Willy Jensen, tror likevel ikke det handler om en reel nedgang.

– Det vi ser, er at bruken av sosiale medier vokser. Samtidig faller bruken av SMS og bruk av taletid på mobiltelefon og fasttelefon, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet, slo PTs direktør Willy Jensen fast overfor NTB i fjor.

Populært