Meny

- Barnehodepine ikke knyttet til dårlig syn

Det er sjelden en sammenheng mellom hodepine hos barn og behov for briller, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det at barn ofte får vondt i hodet betyr som regel ikke at de trenger briller, ifølge en ny studie.

Hvis et barn klager over hodepine, gjerne i tilknytning til visuelt arbeid som hjemmelekser, tolker mange foreldre det som at barnet har behov for briller. Men en ny studie viser at dette som regel ikke er tilfelle, melder AFP Relaxnews.

Forskere fra Albany Medical Center i New York gikk gjennom helsejournalene til nesten 160 barn under 18 år, som hadde blitt undersøkt for gjentagende hodepineplager.

Resultatene viste ingen sammenheng mellom hodepine og behovet for synskorreksjon. Heller ikke hos barn som allerede hadde briller var det behov for å justere styrken på brilleglassene i perioden da de klagde på hodepine.  

Mens forskerne ikke undersøkte andre grunner til hodepine, så de at plagene i de aller fleste tilfeller ga seg med tiden. Dette var uavhengig av om barna trengte briller eller ikke i løpet av barndommen.

Les også: Atferdsproblemer kan skyldes dårlig syn

Oppfølging av deltagerne i studien viste at plagene var forbedret for nesten 77 prosent.

- Vi håper studien vil få foreldre til å forstå at i de aller fleste tilfeller er barnas hodepine ikke knyttet til synsproblemer, og at hodepineplagene som regel vil opphøre med tiden, sier lege Zachary Roth som ledet forskningsteamet.

- Denne kunnskapen bør også være nyttig for familieleger og barneleger som møter barn og foreldre med dette vanlige helseproblemet, sier han videre.

Roth presenterte forskningen på årsmøtet til American Academy of Ophthalmology denne uken.

Populært