Meny

Svensk toppolitiker trekker seg etter rasismeavsløringer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Sverigedemokratenes mest profilerte politikere, Erik Almquist, ble filmet mens han ropte ord som «neger-elsker» og «hore» i en offentlig krangel.

Almqvist er finanspolitisk talsmann i det omstridte partiet, og representant i den svenske Riksdagen.

Når trekker han seg. Bakgrunnen er at den svenske avisen Expressen onsdag kunne vise et opptak der Almqvist i en opphetet krangel på gaten i Stockholm i 2010 lirer av seg flere nedsettende ord.

Se klippet nederst i saken

Trekker seg fra verv

Almqvist varslet sin avgang onsdag, da det ble kjent at han i 2010 ropte til komikeren Soran Ismail at han oppførte seg som «en babbe», en nedsettende betegnelse på folk fra Midtøsten.

I opptaket kan man også høre Almquist kalle en mann for «blatte-lover», som på norsk kan oversettes til «neger-elsker». Når en kvinne forsøker å blande seg inn i krangelen, kaller Almquist henne flere ganger for «hore».

Almquist ble konfrontert med påstandene allerede i forrige uke, men nektet da for alt. Men nå som Expressen sitter på videobevis er det foreløpig over og ut for Almquist sin politiske karriere.

Aftonbladet melder onsdag formiddag at den svenske politikeren har trukket seg fra sine verv i partiledelsen og fra stillingen som finanspolitisk talsmann.

I tillegg har Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson oppfordret Almquist til å forlate sin stilling som representant i riksdagen.

Les også: Sverigedemokratene kaprer nye velgergrupper

Partileder skal ha visst

Partiet har som følge av avsløringene innkalt til krisemøte, og der kan fort partilederen selv bli nødt til å svare for seg.

Ifølge Aftonbladet skal kilder innad i partiet ha avslørt at Jimmie Åkesson skal ha kjent til hendelsen, men at han skal ha forsøkt å dekke over det hele.

En fersk måling viser at Sverigedemokratene fosser frem på gallupen. Partiet er nå Sveriges tredje største, og har hatt en voldsom vekst siden sjokkvalget i 2010. Blant annet har de forsøkt å fjerne seg fra stempelet som et «innvandringsfiendtlig» parti.

Hvordan de siste avsløringene vil påvirke oppslutningen kan bare tiden svare på.

Skrev brev til partiets medlemmer

Almqvist sitter i dag i Riksdagen i Stockholm og er Sverigedemokraternas fremste talsmann i saker som angår økonomisk politikk. Partileder Jimmie Åkesson skriver i et brev til partiets medlemmer at Sverigedemokraterna praktiserer nulltoleranse mot rasisme.

– Jeg har snakket med Erik Almqvist, og han går med på å fratre som økonomisk-politisk talsmann og fra sin plass i sentralstyret, opplyste Åkesson onsdag ifølge nyhetsbyrået TT.

Åkesson har bedt Almqvist vurdere å si fra seg sin plass i Riksdagen.

Sverigedemokraterna ble grunnlagt i 1988 og kjemper for en restriktiv flyktning- og innvandringspolitikk. Ifølge flere meningsmålinger de siste månedene er partiet nå Sveriges tredje største, etter Socialdemokraterna og de konservative Moderaterna.

Populært