Meny

Optimistiske afghanere

Afghanske skolejenter studerer i et utendørs klasserom i Laghmanprovinsen 13. november. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av afghanerne tror landet beveger seg i riktig retning, men usikkerhet, arbeidsledighet og korrupsjon er fortsatt store problemer, viser en studie.
Mer enn halvparten av de spurte, 52 prosent, var optimister, opp fra 46 prosent i fjor. Men 31 prosent sa landet beveger seg i feil retning, melder nyhetsbyrået AFP.


Studien er gjennomført av amerikanske Asia Foundation.

Afghanistan har opplevd et 11 år langt opprør ved Taliban, islamistene som ble kastet fra makten under en amerikanskledet invasjon i 2001. Amerikanskledete Natostyrker som støtter regjeringen mot de militante skal etter planen trekkes ut mot slutten av 2014.

Undersøkelsen samlet svar fra omkring 6300 afghanere over hele landet mellom juni og juli, men meningsmålerne nådde ikke frem til enkelte områder der sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig.

Les også: Nyfødt spedbarn drept av Taliban i Afghanistan

Bekymringer

Synspunktene til befolkningen i områdene som er verst rammet av krigen er derfor trolig underrepresentert, heter det i rapporten.

- De spurte identifiserte manglende sikkerhet - inkludert angrep, vold og terror - arbeidsledighet og korrupsjon som de tre største problemene landet står overfor, heter det i undersøkelsen.

- Sikkerhet fortsetter å være den største indikatoren for både optimisme og pessimisme blant afghanere, sier Asia Foundations viserepresentant for Afghanistan, Abdullah Ahmadzai.

- Men det er klart at livet går videre da afghanere uttrykker dyptliggende bekymring for arbeid, utdanning, offentlige tjenester, politisk deltakelse og et bedre liv, legger han til.

Les også: Norske soldater skadd av veibombe i Afghanistan

Frykt for kollaps

84 prosent sier de ønsker at afghanere kan velge sine ledere ved jevnlige, åpne og ærlige valg, heller enn å benytte andre metoder, fant man i undersøkelsen.

I forrige måned fant en analyse av Brüsselbaserte International Crisis Group at regjeringen i Kabul vil kollapse etter at Nato trekker sine styrker tilbake, særlig dersom presidentvalget det året er preget av fusk. Undersøkelsen viser også støtte til fred- og forsoningstiltak etter 11 år med krig er svært høy, på 81 prosent.

Feilmarginen i undersøkelsen var på 5,1 prosent.


Populært