Meny

Israelsk departement foreslår å «styrte» Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas taler i forbindelse med åtteårsdagen for den tidligere palestinske lederen Yasser Arafats bortgang. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels utenriksdepartement har foreslått å «styrte» palestinernes president Mahmoud Abbas hvis et palestinsk forsøk på å oppnå observatørstatus i FN godkjennes senere denne måneden.

«Å velte Abu Mazens (Abbas) regime vil være det eneste alternativet i dette tilfellet», heter det i forslaget Nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

«Alle andre alternativer (...) vil innebære å vifte med et hvitt flagg og innrømme at israelsk ledelse har mislykkes i å håndtere utfordringen».

Forslaget er et utkast som er ventet å få støtte fra utenriksminister Avigdor Lieberman, som siden vil legge det frem for israelske tjenestemenn med ansvar for å utforme Israels respons til den palestinske søknaden, melder AFP.

Lieberman skal allerede ha uttrykt sitt syn om at Abbas palestinske selvstyremyndighet bør avvikles hvis FN-forsøket lykkes.

USA motstander

Palestinerne er ventet å legge frem sin søknad om observatørstatus i FNs generalforsamling 29. november, mot Israel og USAs ønske.

Forsøket kommer litt mer enn et år etter at palestinerne forsøkte å oppnå fullt FN-medlemsskap i Sikkerhetsrådet, en søknad som ble stanset på grunn av motstand fra USA, som er permanent medlem og har vetomakt.

Men søknaden om medlemsskap gjennom generalforsamlingen, som vil gjøre palestinerne til ikke-medlemsland, er ventet å gå lett gjennom, noe som vil føre til sterke israelske reaksjoner.

Departementets skisse advarer om at Israel må «kreve en høy pris fra Abu Mazen», og at det å motta statsstaus ved FN «vil være å krysse en rød linje».

Les også: Arafats grav i ferd med å åpnes

– Jeg vil sørge for kollaps

Israelske Channel 10 meldte 5. november at Lieberman har støttet nedleggelsen av den palestinske selvstyremyndigheten, i kommentarer til EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

– Dersom palestinerne går til FNs generalforsamling med et nytt unilateralt initiativ må de vite at de vil bli rammet av harde tiltak fra Israel og USA, siterer stasjonen Lieberman.

Uttalelsene skal ha falt 24. oktober.

– Hvis palestinerne fortsetter med sitt prosjekt ved FN ødelegger de definitivt sjansene for fredssamtaler, skal han ha lagt til videre.

– Om de fortsetter med dette prosjektet vil jeg sørge for at den palestinske selvstyremyndigheten kollapser.

Les også: Norge bekymret over opptrapping i Midtøsten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært