Meny

I Queensland kan du be politifolk «dra til helvete»

En dommer i delstaten Queensland i Australia frikjente en mann som ba politiet om å «dra til helvete». Dommen vil ventelig sette presedens for fremtidige lignende saker i delstaten. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dommer i Australias delstat Queensland har bestemt at det er akseptabelt for folk i regionen å be polititjenestemenn om å «dra til helvete».

Den australske mannen Bardon Kaitira (28) måtte nylig møte i retten etter å ha bannet til en politikvinne utenfor en nattklubb i byen Townsville i delstaten Queensland 20. desember i fjor, melder news.com.au.

Se nederst i saken for hvilke fy-ord du kan slippe unna med overfor norsk politi - i enkelte deler av landet.

Les også: Folk som tror på himmelen er mer kriminelle

«Dra til helvete»

- Den tiltalte sa «fuck off» (dra til helvete, journ.anm.) og begynte å gå vekk og jeg spurte; hva sa du?, forklarte den fornærmede, politikonstabel Belinda Young, i retten.

- Han sa «fuck off» igjen og la så til; «jeg liker ikke politiet, alle dere tror dere er helter», forklarte Young.

Politikvinnen sa så til Kaitira at det var et lovbrudd å banne til politiet og ga ham to valg - en bot eller å bli arrestert.

Kaitira valgte det siste.

Nå har dommeren i saken, Peter Smid, lagt fram dommen i saken etter en imponerende standhaftighet fra 28-årige Kaitira, som ikke fant seg i å la seg overkjøre av politiet for det han anså som et ikke straffbart forhold.

Les også:

«Håper du brenner i helvete!»

Ba kunde om å brenne i helvete - mistet jobben

- En overdrevet reaksjon fra politiet

Ifølge news.com.au leste Kaitira gjennom hundrevis av tilsvarende straffesaker før han ansatte to toppadvokater som forsvarere for å prøve saken, der han også var dømt til å betale omtrent 28.000 kroner, i retten.

Det skulle lønne seg, for da dommeren hadde avsagt dom kunne Kaitira, og alle andre som føler for å slenge litt med leppa mot politiet i Queensland, puste lettet ut.

- Det var en overdrevet reaksjon fra politiet, som uansett ikke ble fornærmet, sa dommer Smid om Kaitiras lille banne-tirade mot politikvinnen Young.

Forsvarsadvokat Justin Greggery forklarte journalister utenfor rettsbyningen i Townsville at saken fra politiets side var dømt til å mislykkes fra begynnelsen av.

- Det var simpelthen «dra til helvete» - et vanlig nok uttrykk som ikke er beskrivende, slik som «faen ta deg» (fuck you) eller «din faen» (you fuck). Egentlig har ordet mistet sin kraft til å påvirke gjennom bruk i bøker, filmer og dagligtale, sa han.

Les også: Ny selgertabbe for Telenor - sa «fuck you» til kunde

«Hestkuk» er lov

Alle er imidlertid ikke enige i dommen. President i Queenslands politiforening, Ian Leavers, er en av de som mener saken burde ankes så raskt som mulig.

- Å si at det er ok å bruke støtende språk mot politi på gaten, som bare gjør jobben sin, gir ingen mening i det hele tatt, sier han til lokalavisen The Townsville Bulletin.

Banning mot politiet har vært et tema også her i Norge. På generelt grunnlag kan det hevdes at man i Nord-Norge er hakket mer tolerante når det gjelder å få servert ufine gloser mot seg enn i resten av landet.

Ifølge en oversikt fra Avisa Nordland fra september i år er det i praksis tillatt å kalle polititjenestemenn i Nord-Norge både «hestkuk» og «trekuk».

«Fittetryne» derimot, kan koste deg dyrt. Og som generell leveregel kan men vel si at det er bedre å holde språkbruken på den sikre siden uansett hvor i verden man er.

Populært