Meny

- Døde etter å ha blitt nektet abort

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene i Irland etterforsker dødsfallet til en gravid kvinne. Ektemannen sier hun ble nektet abort etter alvorlige komplikasjoner.

Savita Halappanavar, som var gravid i 17. uke, døde av blodforgiftning 21. oktober ved Universitetssykehuset i Galway. Hun skulle egentlig nedkomme for tidlig, melder The Guardian.

Etter at den 31 år gamle tannlegen ble fortalt at hun var i ferd med å spontanabortere har mannen hennes forklart at hun gjentatte ganger over en tre dagers periode ba om en medisinsk avslutning av svangerskapet. Hun hadde store smerter.

Ektemannen sier kvinnens forespørsler ble avvist fordi det ble registrert hjerteslag hos fosteret. På et tidspunkt ble paret fortalt at «dette er et katolsk land».

Medisinsk personell fjernet det døde fosteret dager etter at hjerteslagene stoppet, men Halappanavar døde av blodforgiftning 28. oktober.

Irlands helsemyndigheter har påbegynt en gransking av episoden, som også undersøkes av sykehuset.

Rapportene om dødsfallet førte til sterke reaksjoner i Irland, der abort er ulovlig med mindre kvinnens liv er i fare.

I Norge er hovedbestemmelsene at inntil utgangen av svangerskapets 12. uke er det kvinnen selv som avgjør om svangerskapet skal avbrytes. Etter 12. uke avgjøres søknaden av en nemnd av to leger. Jo lenger varigheten av svangerskapet er, desto sterkere skal grunnene være for avbrytelse. (SNL.no)

Populært