Meny

I Sverige selger flere unge menn enn kvinner sex

Et nytt studie fra svenske Ungdomsstyrelsen viser at det er flere unge menn enn kvinner som selger sex. Resultatet overrasker fagfolk. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere unge menn enn kvinner selger sex i Sverige, ifølge nytt studie. Mange ungdommer er også komfortable med betaling for sex.

Mer enn dobbelt så mange unge menn som kvinner selger sex i Sverige, ifølge en studie offentliggjort på mandag av det nasjonale svenske rådet for ungdomssaker, Ungdomsstyrelsen.

Ifølge studiet har 2,1 prosent av svenske gutter mellom 16 og 25 år prostituert seg selv i 2012, sammenlignet med 0,8 prosent av svenske kvinner i samme aldersgruppe.

Forstår det ikke

Studiet, kalt «Utsatt? Unga, sex och Internet», viser at mens unge kvinner nesten utelukkende solgte sex til menn, selger unge svenske menn sex til både menn og kvinner.

- Bak disse tallene er det omtrent 20.000 personer som trenger hjelp, sier Marie Nyman i Ungdomsstyrelsen til nyhetsbyrået AFP.

- Vi har vanskelig for å forstå hvorfor gutter utgjør et større tall enn jenter, sier hun.

Studiet viser også en sterk sammenheng mellom det å betale for sex og seksuell vold. Hele 78 prosent av de som sa de har solgt sex, sier at de også har opplevd seksuelt overgrep.

Les også: Brasiliansk jente auksjonerte jomfrudommen

Unge kjøper sex av unge

En representant for det svenske riksforbundet for seksuell opplysning, RFSU, fortalte nyhetsbyrået TT at det kan spekuleres i at unge homofile menn «har lettere for å akseptere sin seksualitet hvis de gjør det i bytte mot noe, som et par øl eller et kontantkort til mobilen».

Studiet viste også at 21,9 prosent av ungdom mellom 16 og 25 synes det er akseptabelt at andre har seksuelle forhold i bytte mot en eller annen form for kompensasjon. Unge menn er generelt mer tolerant i forhold til dette enn kvinner.

Halvparten av klientene til de mannlige og kvinnelige prostituerte under 26 år var også under 26 år gamle.

Les også: iPhones «Siri» sendte kinesiske brukere til bordeller

Risikerer fengsel i to år

Det er ikke forbudt å selge sex i Sverige. Det er riktignok straffbart med bøter å betale eller å forsøke å betale for sex. Alle som kjøper sex fra en mindreårig kan bli dømt til fengsel i opp til to år, skriver thelocal.se.

Studiet fra Ungdomsstyrelsen var basert på svar fra 2254 svensker.

For å sette ting i perspektiv viste et studie publisert i 2006 i en amerikansk medisinsk journal som spesialiserer seg på seksuelt overførbare sykdommer, at Sverige har en av de laveste forekomstene av kvinnelig prostitusjon i verden, med bare 0,1 prosent av befolkningen.

Populært