Meny

Farlig å være forfatter i mange land

Kina er blant verstingene i forfølgelse av regimekritiske forfattere, men slik undertrykkelse er også utbredt i deler av Europa. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfølgelsen av forfattere fortsetter verden over, også i Europa. Torsdag markerer organisasjonen PEN fengslede forfatteres dag for å vise solidaritet med forfulgte forfattere, journalister og forleggere verden over.

I første halvår av 2012 ble minst 25 forfattere drept, mens ni forsvant sporløst.

En av de mest kjente, kinesiske Liu Xiaobo som i 2010 ble tildelt Nobels fredspris, holdes innesperret i en celle nordøst i Kina, mens hans kone Liu Xia er ilagt husarrest.

– Forfattere i Kina må drive streng selvsensur hvis de skal kunne få utgitt bøkene sine. Annerledes tenkende kan bare skrive på utenlandske nettsider eller gi ut bøkene sine i utlandet, sier Partick Poon, som leder PEN-klubben i Hongkong.

Drapet på Razvi

I Kinas naboland Pakistan ble journalisten Murtaza Razvi funnet torturert og drept i april i år.

Razvi, som hadde over 20 års erfaring som reporter, spaltist og utgiver, hadde skrevet en bok om Pervez Musharraf der landets tidligere militære makthaver fikk besk omtale.

Men forfølgelse av forfattere er langt fra noe rent kinesisk eller asiatisk fenomen.

Også i Europa går autoritære regimer hardt fram mot skribenter som makthaverne misliker, sier Johano Strasser, som leder PEN-klubben i Tyskland.

– Vi står overfor enorme problemer i mange land, spesielt når det gjelder folk med tilknytning til mindretall som romfolket og sintiene. I disse mindretallene fins det selvsagt også skribenter, og de havner lett i myndighetenes søkelys, framholder Strasser.

Les også: Tre norske forfattere nominert til internasjonal prestisjepris

– Forsømmelser

Han holdt for en tid siden et foredrag i EU-parlamentet i Brussel om det han kaller avdemokratiseringen av Europa.

– Her har det skjedd forsømmelser som kan få temmelig katastrofale følger, sa den tyske PEN-lederen.

Som eksempel nevnte Strasser EU- og NATO-landet Ungarn:

– Her ser vi tendenser til innskrenkning av meningsfriheten og forsøk på å sette domstolenes uavhengighet ut av spill, selv om dette siste foreløpig er avverget.

I Hviterussland er blant andre journalisten Irina Tsjalip rammet av forfølgelse. Hun er kjent for sine uredde avisreportasjer, mens hennes ektemann Andrej Sannikov i 2010 pådro seg diktatoren Aleksander Lukasjenkos vrede ved å stille opp mot ham i presidentvalget.

Les også: Mo Yan får Nobels litteraturpris

Uavhengig

På Cuba er Calixto Martínez, reporter for et uavhengig nyhetsbyrå, sendt i indre eksil som straff for at han skrev om presset myndighetene utsatte ham og hans kolleger for.

I løpet av to år har han vært arrestert ti ganger, sist i juli i år.

Martínez er forvist til hjembyen Camagüey rundt 500 kilometer nord for hovedstaden Havana. Men han har det nok noe tryggere enn de syriske dikterne Nisar Adleh og Miraal Bruda, som inntil de ble arrestert i september i fjor skrev for ulike nyhetssteder på nettet.

Adleh og Bruda sitter fengslet på ukjent sted, og det er uklart hvordan de har det.

Mange av deres kolleger frykter at de skal lide samme skjebne som de minst 56 journalistene som er drept i løpet av konflikten i Syria – de fleste av dem som ofre for målrettede angrep.

Les også: Skuffet over litteratursatsingen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært