Meny

LO, Unio og YS gir full støtte til store protester i Europa

I dag bryter det løs igjen: Her fra en tidligere faglig protestdemonstrasjon mot nedbyggingen av velferden i EU, i Budapest.Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo arrangeres demonstrasjoner utenfor EUs og Spanias ambassader samtidig som det er generalstreik og protester mot nedskjæringer og lønnskutt i EU-land.

Lederne i Norges tre største fagorganisasjoner - LO, Unio og YS - gir sin fulle støtte til europeisk fagbevegelse, som i dag går til generalstreik i Hellas, Italia, Portugal og Spania i protest mot EUs krav om nedskjæringer og kutt i lønninger.

I mange andre land arrangeres protestdemonstrasjoner - noe som også får en avgreining i Oslo.

- Europa står i dag midt i den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet. Konsekvensene er alvorlige ikke bare for nasjonaløkonomien til landene, men for millioner av arbeidstakere og deres familier, skriver lederne Roar Flåthen (LO), Anders Folkestad (Unio) og Tore Eugen Kvalheim (YS) i en felles uttalelse.

De støtter de omfattende generalstreikene og protestdemonstrasjonene som vil finne sted i mange europeiske land tirsdag.

Les også: Espen Barth Eide og nordiske ministre støtter nedskjæringenene i EU

Oslo-protest mot EUs kutt

Her hjemme følger Attac, Norges Sosiale Forum, Nei til EU, Ungdom mot EU og Motmakt opp i Oslo med protester foran den spanske ambassaden og EUs delegasjon til Norge tirsdag ettermiddag.

- Samfunnsborgerne i Sør-Europa er satt til å betale prisen for en finans- og gjeldskrise som er skapt av bankene og en rik elite, gjennom en brutal kuttpolitikk diktert av myndighetene i kuttlandene sammen med den såkalte troikaen – Den europeiske sentralbanken ECB, EU og Det internasjonale pengefondet IMF. De millionene av mennesker som er rammet har vår fulle støtte, sier leder i Attac Norge, Benedikte Pryneid Hansen.

Attac Norge vil også vise støtte til demonstranter som møtes av økende politivold.

- Et utvidet folkestyre er eneste farbare vei bort fra et EU og Europa preget av autoritær krisepolitikk og voksende tendenser til høyreradikalisme og fascistisk voldsbruk, sier leder i Attac Norge, Benedikte Hansen.

Les også: - Det må bli slutt på å la bankene tømme statskassene i EU

EU bryter Europas Sosiale Charter

Fra Hellas melder NRKs europakorrespondent at lønningene etter krav fra EU og Det internasjonale valutafondet IMF nå er kuttet opp mot 50 prosent og at minstelønna for unge arbeidstakere er satt under fattigdomsgrensa.

I Hellas er de offentlige nedskjæringene nå gått så langt, at Europarådet, der Thorbjørn Jagland er generalsekretær, har bedømt det som brudd på menneskerettighetene.

Les: EU-kutt i Hellas dømt ulovlig

- Skremmende, ond sirkel

- Over 25 millioner er nå uten arbeid i Europa. Spesielt rammer arbeidsledigheten ungdom, hvor over halvparten er uten arbeid i Hellas og Spania, påpeker de faglige lederne Flåthen, Folkestad og Kvalheim.

- Finanskrisen har bidratt til utviklingen av en sosial krise som rammer store deler av Europa, anklager de.

Les også: Finanskrise fører til stengte apoteker i Valencia

- Konsekvensen av regjeringenes kutt har vist seg å bli en ond sirkel hvor den økonomiske veksten har stagnert og situasjonen for folk flest forverres. Det er også skremmende at dagens situasjon fører til en polarisering i det politiske landskapet. Høyreekstreme og populistiske politikere utnytter usikkerheten som oppstår og opplever økt oppslutning i flere land, skriver de og konkluderer:

- Faresignalene er ikke lenger bare økonomiske og sosiale, men også politiske, mener lederne for LO, Unio og YS.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært