Meny

Solhjell varsler norske miljøkutt

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell presenterte fredag regjeringens forslag om tildeling av 45 nye grønne laksekonsesjoner i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forbrukere må forberede seg på en rekke miljøkutt og forbud i årene som kommer, varsler miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

I forkant av FNs miljøkonferanse i Doha 26. november til 7. desember lover regjeringen store kutt, og ifølge Solhjell er det snakk om alt fra forbud mot oljefyr, flere el- og hybridbiler og påbud med passivhus, og mer sykling i stedet for bilkjøring, skriver VG. I tillegg kommer tiltak rettet mot industrien og bruk av vannkraft fra land til å drive plattformene på norsk sokkel.

Solhjell sier Norge vil forplikte seg til å forlenge Kyoto-avtalen som utløper 1. januar.

– Ja, Norge vil være med på å lande en Kyoto II-avtale i Doha. Får vi ikke til det, vil Doha-møtet være en fiasko, sier Solhjell.

En Kyoto II-avtale skal forplikte blant annet Norge til å kutte utslippene fra 2012 til 2020, når en ny global avtale etter planen skal tre i kraft. Utslipp av drivhusgasser økte med rundt 8 prosent fra 1990 til 2010. Likevel skal Norge forplikte seg til en betydelig reduksjon av utslippene fra 1990-nivået.

– Skal vi nå målet vi forplikter oss til i Doha, må det norske folk være med på kraftige kutt de neste åtte årene, sier miljøvernministeren.

Populært