Meny

Ekspert om medaljen til Linstad:

– Dette er utrolig pinlig for kongen

Svensk ekspert mener Linstad-kaoset er pinlig for kong Harald. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk kongehusekspert mener noe slikt aldri kunne ha skjedd i Sverige. Fabian Stang advarte Slottet mot å hedre Linstad allerede i august.

Kongehuset er blitt dratt inn i en politisk skandale etter den planlagte tildelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv til Norges mest kjente muslim, tidligere medlem av AKP (ml), palestinaaktivist og lege Trond Ali Linstad (69), skriver Dagbladet.

– Dette er utrolig pinlig for kong Harald- og jeg er ytterst sjokkert over at denne personen får medalje, sier Johan T. Lindwall, den svenske avisen Expressens kongeekspert, til Dagbladet.

Han mener Slottets beslutning om å utsette utdelingen av medaljen på ubestemt tid ikke gjør saken noe bedre.

– Kongen bør vurdere hvem han har rundt seg, sier Lindwall og legger til:

– Dette har aldri - og kunne aldri- skjedd i Sverige.

Les også: Wiesenthal-senteret ber kongen stoppe Linstad-medalje

Bekymret Stang

Allerede i slutten av oktober advarte Oslos ordfører Fabian Stang Slottet mot å hedre Trond Ali Linstad.

Ordførerens kontor fikk allerede i midten av oktober den første beskjeden om at Linstad ville få medaljen.

– Jeg kan bekrefte at det har vært kontakt med Slottet og Fylkesmannen fra ordførerens kontor, og at han har formidlet sin bekymring. Ordføreren har formidlet begrunnelsen for sitt avslag til både Fylkesmannen og Slottet, sier rådgiver til Fabian Stang, Rune Dahl, til VG.

Les også: Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet

Sendte avslag i august

Ifølge VG sendte ordførerens kontor den 26. oktober et høflig avslag på forespørselen om han ville overrekke æresutmerkelsen. I forkant av det formelle avslaget, fikk Stang en av sine medarbeidere til å forhøre seg med både Fylkesmannen og Slottet om de to instansene i det hele tatt hadde sjekket bakgrunnen til Linstad.

Rune Dahl ønsker ikke å si hvilket svar de fikk.

At Fabian Stang vegret seg for å dele ut medaljen og Nationaltheatret avlyste tirsdagens planlagte seremoni i sine lokaler, vakte så pass oppsikt at også Slottet følte de måtte ta betenkningstid tirsdag. Dermed ble tildelingen utsatt, og Linstad ble isteden invitert til en samtale om saken mandag.

Les også: Byrådsleder vil stanse medalje til Linstad

Populært