Meny

Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag vil Trond Ali Linstad møte på Slottet og forklare hvorfor kongen helt trygt kan gi ham fortjenstmedaljen.

At ordfører Fabian Stang vegret seg for å dele ut medaljen og Nationaltheatret avlyste seremonien i sine lokaler, vakte så pass oppsikt at også Slottet følte de måtte ta betenkningstid tirsdag.

At Norges mest kjente muslim, tidligere medlem av AKP (ml), palestinaaktivist og lege Trond Ali Linstad (69) skulle bli hedret med Kongens fortjenstmedalje i sølv, vakte oppsikt og vekket mange kritikere.

– Det ble litt skjær i sjøen. Slottet ønsker litt mer betenkningstid før de tar endelig stilling til det med utdeling av medaljen, og det respekterer vi. Vi får høre hva det ender opp med. Men her er det fest likevel, så vi får ta med oss det vi kan, smiler Linstad.

På grunn av oppstusset og kritikken valgte Slottet tirsdag å utsette tildelingen og samtidig invitere Linstad til en samtale om saken mandag.

Les også: Byrådsleder vil stanse medalje til Linstad

Full forståelse

I stedet for å se «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret tilbrakte hovedpersonen tirsdag ettermiddag omgitt at glade løpende, lekende og hylende barn i Urtehagen barnehage i Oslo.

Barnehagen er en av tre barnehager og en videregående friskole på Grønland som Linstad har vært primus motor for. I alt 240 barn og 80 voksne tar del i tilbudet under stiftelsens paraply, som skal fungere som integreringsverktøy.

– Det har vært så mye oppstuss rundt denne saken i dag at vi har full forståelse for Slottets avgjørelse. Nå får vi vente noen dager til alt har roet seg ned, og så håper jeg vi kan ta medaljen ut av min kones flotte handlepose og sette den på brystet til Trond Ali, sier Jan Akerjordet til NTB.

Akerjordet er undervisningsinspektør på Urtehagen videregående friskole og var den som innstilte Linstad til den gjeve medaljen som skal deles ut «til lønn for fortenster av kunst, vitskap og næringsliv, og for framifrå forhold i offentleg tjeneste».

Les også: Kohn: - Umusikalsk å gi kongens medalje til Linstad

Må skille

Han sier kritikere og folk ellers må skille mellom hva Linstad måtte mene privat om islam, jøder eller politikk og hva han faktisk har gjort som lege og gründer blant innvandrere i Oslo.

– Det er ikke så mange som har gjort så mye som Trond Ali. Det han får prisen for, er arbeidet med Urtehagen til beste for våre nye landsmenn som skal bli integrert til det beste for samfunnet. Det greier ikke myndighetene nå, men Trond Ali har bidratt til den jobben, sier Akerjordet.

Kritikerne har trukket fram Linstads sterke forhold til blant andre ayatolla Khomeini, flere uttalelser om Israel, jøder og hans kamp for det palestinske folket. Dette blir imidlertid nedtonet kraftig av tilhengerne, brukerne av barnehagene og skolene, som heller vil peke mot det positive.

Trist for barna

Rawafid Mahdi Shahad (46) fikk sin første utdannelse i Urtehagen-systemet før hun gikk videre til høyere studier. I dag er hun tilbake som rektor for den videregående skolen.

– Det var trist for de mange barna som hadde gledet seg til å gå i teater for å feire medaljen. Men det er kanskje greit å understreke at mange her er uenige i hva Linstad mener privat. Men det er ikke for sine private meninger han skal få denne utmerkelsen, sier hun til NTB.

Selv om Linstad selv beskriver sin politiske side som «spennende», så sier han at det er helt klart at Slottet har tildelt ham medaljen for det han gjort for innvandrere i Oslo.

– Jeg håper da virkelig at jeg har meninger og standpunkter som ikke hele verden er enig i, men nå snakker vi om det flerkulturelle arbeidet som drives her på Grønland, og da synes jeg fokus skal være på det, sier Linstad.

Populært