Meny

Republikanere åpner for høyere skatter for de rike

– Øk skattene for de rike, sier den amerikanske republikaneren og fagøkonomen Glenn Hubbard (bildet). I en artikkel i avisen Financial Times skriver Hubbard at en styrking av de offentlige inntektene i USA først og fremst må finansieres gjennom skattlegging av de mest velstående. Dette kan bidra til å redde landet fra «the fiscal cliff», «skattestupet», mener han. Foto: Mike Theiler / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledende Republikanere åpner nå for å droppe sin absolutte motstand mot skatteøkninger for de rikeste i USA. Det kan bane vei for et kompromiss som kan hindre at landet går utfor et økonomisk stup.

Kongressen i USA bør skjerpe skattene for de rikeste. Høyere offentlige inntekter er nødvendige for at USA skal unngå å rase utfor stupet, mener økonomen og republikaneren Glenn Hubbard.

Han skriver i den britiske avisen Financial Times at Det republikanske partiet bør endre kurs og godta president Barack Obamas rammeverk for budsjettforhandlinger. Før valget i forrige uke var Hubbard rådgiver for Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney.

Financial Times betegner Hubbards utspill som et tegn på raske endringer i det politiske bildet i Washington. Økende interesse for hvordan de offentlige inntektene kan økes, viser at stemningen på republikansk hold kan være i ferd med å snu, mener avisen.

Demokratenes banehalvdel

– Det første skrittet må være å øke de gjennomsnittlige (og ikke de marginale) skattesatsene for folk med inntekter på de øvre trinnene på stigen. Statens inntekter må først og fremst komme fra disse personene, framholder Glenn Hubbard.

De siste to årene har refrenget på republikansk hold vært at dype kutt i de offentlige utgiftene måtte gå foran en eventuell avtale om høyere skatter for de rike. Men nå spilles budsjettkampen i større grad på Demokratenes banehalvdel, kommenterer Financial Times.

Mange amerikanske næringslivsledere går ifølge avisen nå inn for en både-og-strategi snarere enn en enten-eller-strategi. De vil bygge det langsiktige arbeidet for budsjettbalanse på styrkede skatteinntekter så vel som kutt i kostbare offentlige programmer.

Godt håp

– Topplederne jeg har snakket med, har svært godt håp om at presidenten vil vise vilje til samarbeid. Jeg tror nok at presidenten vil oppfordre til kompromisser, sier John Engler i Business Roundtable, en organisasjon for næringslivsfolk.

Medlemmene av Kongressen i Washington er i gang igjen med arbeidet for å unngå «skattestupet» etter en balansegang som ifølge nyhetsbyrået Reuters har skremt vettet av økonomer og politikere verden over. De amerikanske folkevalgte har sju uker på seg til å bli enige om et kompromiss.

Da må de bli enige om hvor mye av budsjettstyrkingen som skal tas i utgiftskutt, og hvor mye som skal skje gjennom økte inntekter. Hvis Kongressen ikke finner en løsning, frykter markedsaktører verden over et nytt tilbakeslag for den amerikanske økonomien.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært