Meny

Stortinget åpner kontrollsak mot Trond Giske

Stortinget åpner nå kontrollsak mot næringsminister Trond Giske, ifølge TV 2. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Trond Giske (Ap) ser fram til å forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om regjeringens eierskapsutøvelse i Entra og Telenor.

– Det ble vedtatt på tirsdag med støtte fra opposisjonspartiene, sier Per-Kristian Foss (H) til NTB. Foss skal være saksordfører for høringen. Først til uken blir det avgjort hvem som blir kalt inn.

– Men Giske selv må jo regne med å måtte møte, legger Foss til. Han håper høringen kan bli gjennomført før jul.

Les også: - Minner om korrupsjon og bestikkelser

Giske vil slå fast fakta

Ap-statsråden sier han ser fram til høringen og vil bruke den til «å få slått fast fakta i saken».

– I Entra-saken erklærte jeg meg inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre. Det er en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden i våre styrer, og det sitter ikke en eneste nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet, sier Giske etter at vedtaket om høring ble kjent.

Han ønsker seg også en diskusjon som kan belyse forskjellen mellom de rødgrønnes eierpolitikk og opposisjonens syn og trekker fram det han kaller «Høyre og Fremskrittspartiets omfattende forslag om privatisering av norske nøkkelbedrifter».

Entra, Telenor og Kongsberg

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil se nærmere på hvordan regjeringen utøver statens eierskapspolitikk, og utgangspunktet er påstander som har kommet fram om Giskes opptreden overfor Entra, Telenor og Kongsberg-gruppen. Den siste tiden er det kommet en rekke påstander om at Ap-statsråden har brukt utilbørlig press for å plassere folk som står ham nær i viktige posisjoner.

Det er særlig prosessen rundt fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag og Rune Olsø som har fått oppmerksomhet. Giske skal ha krevd å få Sandvik inn i Telenors styre, noe selskapet avviste. Sandvik fikk i stedet plass i bedriftsforsamlingen.

Les også: Giske ga styreverv til vennens kone

Olsø ble ansatt som Entra-sjef mot styreleder Siri Hatlens og flere styremedlemmers vilje. Han trakk seg etter kort tid.

I Kongsberg Gruppen fikk LO-leder Roar Flåthen en plass i styret. Igjen skal Giske ha utøvd press for å plassere en av sine.

Les også: Opposisjonen krever nye svar fra Giske

Kolberg: – Uverdig spill

– Vi har et inntrykk av at eierskapspolitikken utøves litt tilfeldig og med en mangel på profesjonalitet, sier Foss om tirsdagens vedtak. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken noe nærmere.

De rødgrønne representantene i komiteen gikk imot å åpne sak mot Giske, og Arbeiderpartiets Martin Kolberg legger ikke fingrene imellom når han sier hva han mener.

– Det som i realiteten foregår her er at kontrollkomiteen som institusjon i Stortinget brukes som plattform for det jeg vil kalle et uverdig politisk spill, sier han til NRK og mener tirsdagens vedtak kun er fattet for å svekke Giske og regjeringen. Dette er Per-Kristian Foss dypt uenig i.

– Kontroll med regjeringens utøvelse av politikk er jo kjernevirksomheten til komiteen, parerer han. Foss sier Kolbergs uttalelse føyer seg inn i rekken av beskyldninger som kommer når Ap-representanten er uenig med opposisjonen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært