Meny

Sangstjerne blir Kinas nye førstedame

Dette bildet tatt i 2007 viser det som vil bli Kinas nye førstedame Peng Liyuan under en forestilling i Kinas Henan-provins. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glamour er ikke et begrep de fleste forbinder med Kina eller landets maktelite. Men landets nye førstedame er en glamorøs sangstjerne som blant kinesere flest er mer kjent enn sin mann, den nye politiske toppsjefen.

Når Xi Jinping denne uken tar over som leder for det kinesiske kommunistpartiet, er det med megastjernen Peng Liyuan ved sin side. Hun er kjent for lovsanger til partiets ære og har i 24 år ledet TV-sendingene under den kinesiske nyttårsfeiringen.

Som om ikke det er nok, har hun rang av general i Kinas forsvar. Men etter at Xi Jinping ble utpekt til ny generalsekretær i kommunistpartiet og kinesisk president, er det blitt påfallende stille rundt Peng Liyuan i de statsstyrte mediene.

Les også: Kina avslører sitt nye lederskap

To skritt bak

Hun har trukket seg fra opptredener i fjernsynet, ifølge spekulasjoner fordi det var fare for at hun skulle overskygge sin mann toppolitikeren i alminnelige kineseres bevissthet. Nå må hun tilpasse seg til et liv to skritt bak ektemannen.

– Det kan gå med henne som med Carla Bruni, sier Michel Bonnin ved det franskkinesiske senteret ved Tsinghua-universitetet i Beijing.

Italienskfranske Bruni måtte la artistkarrieren hvile da hun giftet seg med Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy i 2008.

– Men Peng kan hjelpe Xi til å framstå som mindre kjedelig enn kinesiske politikere vanligvis gjør, tilføyer Bonnin.

Kinesiske toppolitikeres hustruer har holdt en lav profil siden Mao Zedongs kone Jiang Qing på 1970-tallet ble forhatt som medlem av «firerbanden».

Les også: Disse øyene kan det bli krig over

Viser seg ikke

– Etter Mao-perioden sluttet konene til kinesiske toppledere å vise seg offentlig, sier Zhang Yaojie, som er forsker ved Kinas nasjonale kunstakademi.

Nåværende president Hu Jintaos kone Liu Yongqing har vært med mannen på utenlandsreiser, men har alltid vært taus.

Peng Liyuan er 49 år gammel og kommer fra et område i den østkinesiske Shandong- provinsen som er kjent for sine vakre peoner, og hennes beundrere kaller henne «peonfeen». Hun begynte å synge for venner etter at hun som 18-åring ble soldat.

På 1980-tallet ble hun en av de første til å ta en mastergrad i folkemusikk i Kina, og professoren som underviste, lovpriser henne som en begavet og arbeidsom student. Siden da har Peng Liyuan opptrådt i 50 ulike land.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært