Meny

Frp i Finnmark krever 100 prosent fisk:

Frp sprekker i striden om Røkkes trålerkvoter i Finnmark

Må levere tilbake: - Det er naturlig at Røkke vil rasjonalisere industristrukturen. Men legger han ned anlegget i Gamvik, må de få tilbake fiskekvotene som tilhørte dem, sier Fremskrittspartiets Jan-Henrik Fredriksen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen mener Røkke-konsernets trålere må levere 100 prosent av fangsten i Finnmark og levere tilbake kvoten sin hvis de nedlegger fiskemottaket i Gamvik.

- Jeg støtter forslaget om at Røkkes og andres trålere som har leveringsplikt til Finnmark, må levere 100 prosent av fangsten dit.

Det sier Frp-representanten Jan-Henrik Fredriksen fra Finnmark til ABC Nyheter.

Dermed kaster han seg inn på fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens side i den opphetede striden med Kjell Inge Røkkes Aker-konsern:

Hvilken forpliktelse har Røkke til å levere trålerfangstene sine til mottak på finnmarkskysten - og å opprettholde fiskeindustrien langs kysten i nord?

Under ligger spørsmålet om de rike fiskeriressursene i Nord-Norge skal gi arbeidsplasser i nord - eller sendes til Kina og andre steder for foredling.

Les også: - Lureri hvis Røkke slipper forpliktelsene

Frp for og imot Røkke

Fredriksens partifelle Harald Nesvik stiller seg derimot på Røkkes side. Det gjør Nesvik klart i et intervju i Klassekampen sist lørdag. Han tilhører milliardærens hjemfylke Møre og Romsdal.

I NRK Brennpunkt rykket Røkke ut med ønske om å få tilgang til mer av norske fiskeressurser og at plikten hans til å levere fisk i Finnmark, skal svekkes.

Røkke hevder blant annet at trålerkonsesjonen hans ikke innebærer plikt til å opprettholde fiskeindustrien i Mehamn, kommunesenteret i Gamvik kommune. Det har i lenger tid utløst uro og harme lokalt.

- Vi ønsker en mindre rigid holdning. Leveringsplikten ligger fast, men det må være mulig å si at man skal levere en viss mengde til en region. At regjeringen skal detaljstyre at fisken skal leveres til akkurat den bestemte kaia i Hammerfest er helt meningsløst, sa Nesvik i Klassekampen.

- Vi skal ha arbeidsplasser og liv i nord. Det er svært viktig for Norge å ha suverenitet i form av bosetting i nord. Fiskerinæringa er den viktigste næringen for å bidra til dette og derigjennom utøve suverenitet, sier Jan-Henrik Fredriksen til ABC Nyheter.

- Det har ligget i kortene at Røkke ville omgå leveringsforpliktelsene, sier han.

Les også: Fiskeriministeren tar fiske-fight med Røkke

- Røkke må gi fra seg Gamvik-kvote

Jan-Henrik Fredriksen mener ikke bare at Røkke må trappe sine trålerleveranser til Finnmark opp fra 80 til 100 prosent.

Han mener også at Røkke må gi fra seg trålkvotene selskapet hans fikk fra fiskeindustrien i Gamvik kommune, hvis han ikke ønsker å drive anlegget der videre.

- Det blir meningsløst å si at den industristrukturen man hadde for 40 år siden, er den strukturen man skal ha om 40 år. Røkke må gjerne strukturrasjonalisere. Men han må forholde seg til de juridiske forpliktelsene han har i dag, sier Fredriksen til ABC Nyheter.

- Betyr det at Gamvik må få tilbake den kvoten som tilhørte dem, hvis Røkke ikke lenger ønsker å drive anlegget der?

- Ja, hvis de klarer å ha landmottak, må Røkke levere tilbake kvotene til Gamvik, svarer Frp-representanten.

- Som å få en gratis bygård

Bakgrunnen er at fiskekvotene opprinnelig ble eid lokalt, og norsk lov tilsier at bare aktive fiskere får del i fiskekvotene. Det ble gjort unntak for Røkke og andre, som fikk store mengder fiskekvoter mot å forplikte seg til å levere fisk som kunne holde industri og sysselsetting i gang.

- Nå er det å få kvote å sammenlikne med å få en gratis bygård i Oslo sentrum, sa sosiologiprofessor Ottar Brox til NRK Søndagsavisen 11. november.

- En kvote er en verdifull formue. Røkke har kjøpt kvoter til spottpris mot å love å lande fisk i Finnmark. Fisket er enormt lønnsomt, mens fiskeindustri i Finnmark er bare marginalt lønnsom, legger Brox til.

Røkkes Aker-konsern eier både fisketrålere og landanlegg.

Vil skjerpe leveringsforpliktelsene

- Som finnmarking er jeg positiv til at trålernes leveringsforpliktelse til Finnmark skjerpes til 100 prosent av fangsten, sier Fredriksen.

Det er ett av forslagene fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har sendt ut på høring.         

- Som finnmarking, ja - men hva sier partiet ditt om det?

- Vi vet at uansett hvilket parti vi snakker om, er fiskeri oppe til stor debatt der ulike fylker har ulike interesser. Det viktige til syvende sist for meg, er at de omtaler nasjonale ressurser som i egentlig forstand skal tilfalle kystbefolkningen og sikre bosetting og den type interesser, sier Fredriksen.

- Den andre siden av saka er at vi er avhengig av å ha en fordeling mellom de minste og største båtene, skal vi klare å få helårsdrift i industrien, slår han fast.

Les andre nyheter

Populært