Meny

Terrormistenkt imam løslatt fra britisk fengsel

Den radikale islamisten Abu Qatada ble løslatt fra et britisk høyrisikofengsel tirsdag. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrormistenkte Abu Qatada har blitt løslatt fra et britisk høyrisikofengsel etter at han anket beslutningen om utlevering til Jordan.

TV-bilder viste en smilende Qatada bli kjørt ut av fengselet tirsdag formiddag.

En britisk domstol gikk inn for å utlevere den omstridte islamisten til Jordan, men han anket saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og vant. Det ble deretter bestemt at Qatada måtte løslates fra høyrisikofengselet han satt i.

Les også: - Vil kvitte seg med «Storbritannias Krekar»

Abu Qatada som har blitt omtalt som Osama bin Ladens høyre hånd, har sittet i fengsel de siste syv årene. Tirsdagens løslatelse betyr derimot ikke full frihet for imamen. Han ble kjørt til sitt hjem nordvest i London, hvor han vil ha portforbud 16 timer i døgnet. I tillegg til kun å ha lov til å forlate hjemmet sitt mellom klokka 8 og 16 er det også lagt begrensninger på hvem han kan treffe. Han må også bruke en elektronisk brikke.

Qatada søkte asyl i Storbritannia i 1993. I 1998 ble han selv om han ikke var til stede i rettssalen, dømt for å være involvert i terrorangrep i Jordan.

Britiske myndigheter har lovt å fortsette den juridiske kampen for å få sendt imamen tilbake til Jordan.

– Vi er sterkt uenig i rettens avgjørelse og skal anke den. Vi er fast bestemt på å se denne mannen gå på flyet og reise tilbake til Jordan. Han hører ikke hjemme her, uttalte visestatsminister Nick Clegg tirsdag.

Les også: Al-Qaida-gruppe hevder å ha drept gissel

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært