Meny

Utdeling av medalje til Linstad utsatt på ubestemt tid

Utdelingen av Kongens fortjenestemedlaje i sølv til Trond Ali Linstad utsettes på ubestemt tid. I kjelleren på Urtehagen Friskole har presse samlet seg for å få en kommentar av Linstad. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottet har hatt samtaler med Trond Ali Linstad og utsetter utdelingen av Kongens fortjenstmedalje på ubestemt tid, melder TV 2.

Fakta Trond Ali Linstad

* Trond Ali Linstad er 69 år gammel og praktiserer som lege på Grønland.

* På 1970-tallet var han aktivt medlem av AKP (ml), men konverterte til sjiaislam etter revolusjonen i Iran i 1979, da ayatolla Khomeini kom til makten.

* Han var leder i Palestinakomiteen fra 1977 til 1986.

* Linstad har åpent støttet Irans leder ayatolla Khomeini og den palestinske organisasjonen Hamas.

* Linstad driver i dag Urtehagen på Grønland, som er et muslimsk kultursenter med barnehage, videregående friskole og kultursenter.

* Linstad drev grunnskolen Urtehagen skole fra 2001 til 2004. Skolen ble lagt ned etter en svært kritisk tilsynsrapport fra fylkesmannen. * Linstad er redaktør for nettstedet Koranen.no der han har kommet med utspill rettet mot jøder.

Førstkommende mandag skal Slottet møte Linstad til nye samtaler.

– Slottet har bedt om betenkningstid, og det aksepterer vi. Det er ennå ikke bestemt hva som skjer og om noen står i veien for denne prisen, sier en bunadskledd Trond Ali Lindstad til TV 2.

– Medaljen er egentlig ikke så veldig viktig, den er en pekepinn om at vi gjør et viktig arbeid, fortsetter han.

Omringet av pressefolk og glade barn ved Urtehagen friskole mottok Lindstad beskjeden om at Slottet vil utsette utdelingen av medaljen på ubestemt tid.

Tidligere tirsdag avgjorde Nationaltheatret at de ikke ønsket å dele ut prisen under en forestilling, av hensyn til barna som skulle delta i arrangementet.

Les også: Avlyser utdeling av kongens fortjenstmedalje

– Komplisert sak

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier saken er komplisert.

– Jeg har i dag vært i kontakt med Linstad og gitt uttrykk for at denne saken er komplisert. Vi har bedt om å få litt mer tid og vil gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt et møte på mandag, sier Marianne Hagen til NTB.

– Kan det bli aktuelt for kongen og medaljerådet å trekke tilbake tildelingen av medaljen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Hagen.

– Når dere sier at «saken er komplisert», er det slik at den faktiske tildelingen av medaljen har vært komplisert eller er det blitt komplisert nå i ettertid?

– Det ønsker jeg heller ikke å kommentere.

Les også: Byrådsleder vil stanse medalje til Linstad

Linstad avviser

Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er svært kritisk til Linstad og sier til TV 2 at han mener tildelingen må skyldes dårlig research.

– Lindstad har i over 25 år støttet det iranske regimet. Han har tette bånd til Iran. Han har deltatt på holocaust-møtene i flere år, sier Mahmood Amiry-Moghaddam som sa at Linstad har fornektet holocaust.

Til NTB sier Linstad at han avviser hele denne kritikken, og konkret avviser han at han har fornektet holocaust. Om forholdet til Iran sier han at han har reist mange steder, og at han har truffet mange mennesker.

– Dårlig forarbeid

Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er svært kritisk til Linstad og mener tildelingen må skyldes dårlig research.

– Lindstad har i over 25 år støttet det iranske regimet. Han har tette bånd til Iran. Han har deltatt på holocaust-møtene i flere år og benektet at holocaust fant sted. Å gi denne medaljen til en person som ser Khomeini som sitt forbilde må skyldes dårlig research, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Urtehagen

Utdelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv til Trond Ali Linstad skulle opprinnelig ha skjedd på Nationaltheatret tirsdag, men ble avlyst av sikkerhetsgrunner. Utdelingen ble flyttet til Urtehagen friskole, før det ble kjent at den er utsatt på ubestemt tid.

Kongens fortjenstmedalje tildeles blant annet for særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning.

Linstad skulle blitt tildelt prisen for sitt arbeid med Urtehagen, som blant annet driver en barnehage for 280 barn og en videregående friskole. Han drev også en grunnskole, men denne ble lagt ned etter tre års drift i 2004. Bakgrunnen var kraftig kritikk fra Fylkesmannen.

Les også: Fabian Stang vil ikke dele ut medalje til Linstad

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært