Meny

Byrådsleder vil stanse medalje til Linstad

Stian Berger Røsland mener Linstad ikke burde få kongens fortjenestemedalje. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), mener at Trond Ali Linstad (69) ikke kan få Kongens fortjenstmedalje.

– Noen må snakke med noen de neste 20 timene. Forfattere av konspirasjonsinnlegg «Vær kritisk til jøder» kan ikke få fortjenestmedaljer, skriver Røsland i et innlegg på Twitter mandag kveld.

Ordfører Fabian Stang (H) skulle stå for overrekkelsen av fortjenestemedaljen til Linstad i Nationaltheatret, men har sagt fra seg oppgaven.

– Jeg deler vanligvis ut Kongens fortjenstmedalje med glede, men i dette tilfellet vurderte jeg det som mer problematisk. Linstad har sikkert gjort en god innsats på noen områder, men for å kunne gjennomføre utdelingen, må jeg nok i litt større grad kunne identifisere meg med mottakeren, sier Stang til Aftenposten.

Les også: Fabian Stang vil ikke dele ut medalje til Linstad

Forslagsstiller ansvarlig

Siden Stang ikke deler ut prisen, er det forslagsstilleren som er ansvarlig for arrangementet, får NTB opplyst hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Forslagsstiller er Jan Akerjordet, opplyser informasjonsrådgiver Kari Øyan Gay hos Fylkesmannen.

Jan Akerjordet jobber som rådgiver på Urtehagen videregående Friskole, en skole for innvandrerkvinner, som drives av Linstad.

Prisutdelingen skjer på Nationaltheatret klokken 12 tirsdag i forbindelse med at Urtehagen inviterer til forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by».

Hyller Khomeini

Flere har reagert på at den tidligere AKP-eren og kjente konvertitten får en utmerkelse fra kongen.

– Linstad spiller på den klassiske jødiske verdenssammensvergelsesmyten. Som om jøder er en entitet som jobber kollektivt for en ond plan. Det er en skandale at en person som kommer med slike utsagn får Kongens fortjenstmedalje, sier seniorforsker Terje Emberland ved det norske Holocaustsenteret til nettstedet Vepsen.

I mai i år spurte Linstad i en artikkel på sine nettsider om Israel bør fjernes med våpenmakt.

I juni skriver han en hyllest til Khomeini som «vår leder». I et innlegg i VG tirsdag skriver Linstad om islamistgruppen Profetens Ummah og spør om ekstreme islamister også kan ha rett.

Grunnskole nedlagt

Kongens fortjenstmedalje tildeles blant annet for særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning.

Linstad får prisen for sitt arbeid med Urtehagen, som blant annet driver en barnehage for 280 barn.

Han drev også en grunnskole, men denne ble lagt ned etter noen års drift i 2004, etter det som da ble omtalt som knusende kritikk av forholdene på skolen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Alle som blir tildelt Kongens fortjenstmedalje får en audiens hos kongen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært