Meny

Latinamerikanske ledere etterlyser ny narkostrategi

Mexicanere demonstrerer mot den narkorelaterte volden som har kostet over 60.000 mennesker livet i Mexico de siste seks årene. Foto: Bernardo Montoya / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentene i Mexico og fire mellomamerikanske land etterlyser en ny strategi for kampen mot narkotika etter at to stater i USA stemte for legalisering av marihuana.

Ulovlig bruk av narkotika øker over hele verden trass i mange tiårs innsats mot organisert narkosmugling. Mexico og Mellom-Amerika er blant dem som rammes hardest av narkokriminaliteten fordi de utgjør ruta for smuglingen fra Sør-Amerika til USA.

– Det går ikke lenger for det internasjonale samfunnet å utsette en revurdering av narkotika, sa Mexicos president Felipe Calderón da han mandag leste opp en erklæring som er utarbeidet sammen med presidentene fra Costa Rica, Honduras, Guatemala og Belize.

Mange latinamerikanere er stadig mer skeptiske til den kompromissløse kampen mot narkotika som USA står for, særlig fordi USA selv er det viktigste markedet for narkotikaen.

Les også: Død apekvinne flyttes fra Oslo til Mexico

De latinamerikanske lederne oppfordrer Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) til å revurdere forbudslinjen i lys av folkeavstemningene i Colorado og Washington, der flertallet gikk inn for å legalisere bruken av marihuana.

Flere steder i Latin-Amerika er det i gang en oppmykningsprosess når det gjelder narkotika. I Uruguay drøfter nasjonalforsamlingen et forslag fra regjeringen om å legalisere marihuana, og Guatemalas president Otto Pérez går inn for det samme.

Mexico, Guatemala og Colombia, som har vært USAs mest pålitelige allierte i kampen mot narkotika, ba i FN i september verdenssamfunnet vurdere nye strategier.

Mange mener at Calderóns beslutning om å sette inn hæren mot narkokartellene i Mexico har slått feil. Over 60.000 mennesker er drept i krigen mellom kartellene og mellom staten og kartellene siden 2006.

Den nyvalgte presidenten, Ernesto Peña Nieto, som overtar i desember, sier han vil satse mer på å redusere volden.

Les også: Sju jenter voldtatt av væpnede menn i Mexico

Populært