Meny

Fikk se total solformørkelse

I to minutter og fem sekunder vil solen over Queensland, Australia, være dekket av månen i en formørkelse som er total klokken 21.35 norsk tid i kveld. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld opplevde Queensland sin første totale solformørkelse på 1300 år.

I to minutter og fem sekunder var solen over Queensland, Australia, dekket av månen i en formørkelse som var total klokken 21.35 norsk tid tirsdag.

Det er første gang på 1300 år at regionen opplever en full solformørkelse, og begivenheten førte til at tett på 60.000 mennesker kom til Queensland for å oppleve at det ble bek mørkt midt på dagen.

Les også: Månen vil skygge for midnattssola

Hendelsen ble også overført live på internett, slik at de som ikke befinner seg i Australia fikk følge formørkelsen fra sin datamaskin.

Dramatisk og spektakulært

En total solformørkelse kan virke både dramatisk og spektakulær for de som er så heldige å få oppleve det.

I løpet av kort tid snur dag til natt. Det blir kaldere, fargene forsvinner, fugler og insekter slutter å lage lyder. Blomstene lukker seg. Solen får en fantastisk krans. Og selv om det er midt på dagen, vil de klareste stjernene og planetene være synlige på stjernehimmelen.

Les også: – Skal du se nordlyset, trenger du fire ting

Det kan gå 200-300 år eller mer mellom hver totale solformørkelse på et gitt sted på kloden.

I Norge hadde vi den siste totale solformørkelsen i 1954 (om vi ser bort fra Svalbard i 2008). Den neste kommer først i 2097.

For mange mennesker er derfor disse få minuttene med mørke, det eneste øyeblikket i livet da de kan se himmelens vakreste, største og mest imponerende skue.

Se formørkelsen live under. (solformørkelsen er nå over)


Live video for mobile from Ustream

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært