Meny

Den arabiske liga godtar syrisk opposisjonsledelse

Libanons Hizbollah-leder Hassan Nasrallah fordømte den nye opposisjonskoalisjonen i Syria. Hizbollah er nært alliert med det syriske regimet til president Bashar al-Assad. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Den arabiske liga og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) anerkjenner den nydannede opposisjonskoalisjonen i Syria som befolkningens lovlige representanter.

Den arabiske liga sa mandag kveld etter samtaler at Syrias nasjonalkoalisjon er «den legitime representanten og viktigste samtalepartner for Den arabiske liga».

Den arabiske liga oppfordret andre opposisjonsgrupper til å slutte seg til.

Syriske opposisjonsgrupper inngikk en avtale i Qatars hovedstad Doha søndag om å opprette en ny, bred koalisjon for å styrte president Bashar al-Assad. Erklæringen fra Den arabiske liga betyr at store deler av araberverdenen nå gir sin støtte til opposisjonen og åpent distanserer seg fra president Bashar al-Assads regime.

– GCC erklærer at det anerkjenner Syrias nasjonalkoalisjon som den legitime representanten for det broderlige syriske folk, sa Abdulatif al-Zayani, GCCs generalsekretær.

GCC er en politisk og økonomisk samarbeidsorganisasjon av de arabiske statene som ligger på Den arabiske halvøy: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Organisasjonen ble opprettet i 1981.

Den libanesiske Hizbollah-militsen sier derimot skarpt nei til den nye koalisjonen. Hizbollah er en sentral alliert av president Assad.

– De møttes i Doha, låste seg inne på et hotell for å danne en ny gruppe og gjorde som Clinton og Amerika ville, uttalte Hizbollahs leder Hassan Nasrallah via video på en seremoni i Beirut mandag.

Han anklaget også opposisjonsgruppen for å tjene Israel og «visse regionale parter».

Populært