Meny

Norge bekymret over opptrapping i Midtøsten

En sprengstoffekspert fra israelsk politi bærer bort restene av en rakett som ble avfyrt av militante palestinere på Gazastripen og som slo ned i byen Netivot sør i Israel. I løpet av morgentimene mandag ble det avfyrt ni raketter fra Gaza mot sørlige deler av Israel, og også fra Golanhøydene ble det mandag skutt mot israelske mål. Norge tar sterk avstand fra opptrappingen av volden i regionen. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av morgentimene mandag ble det skutt ni raketter fra Gaza mot sørlige deler av Israel. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier seg svært bekymret over «den økende voldsbruken» i området.

Også fra Golanhøydene ble det skutt mot israelske mål mandag. Stridsvogner fra det israelske forsvaret (IDF) skjøt tilbake mot det syriske batteriet som hadde åpnet ild, og målet ble truffet, het det i en pressemelding fra IDF.

Fra Gaza skal det i løpet av 36 timer ha blitt avfyrt 119 raketter mot sivile israelske mål, og fem mennesker skal ha kommet til skade.

– IDF advarer igjen om at Israel ikke vil tolerere angrep mot israelske mål, sier IDFs talsmann Bjørn Hermann.

Israels minister for strategiske spørsmål Moshe Yaalon sa mandag at hvis landet går til krig før året er omme, vil det bli mot Hamas-regimet på Gazastripen og ikke mot Syria. Syrias president Bashar al-Assad har nok med opprøret i sitt eget land og ønsker ingen ny front, mener Yaalon.

Israelsk svar

En av rakettene som ble skutt ut fra Gaza mandag, skal ha eksplodert nært et hus, men det er foreløpig ikke meldt om dødsfall som følge av angrepene.

Israel gjennomførte natt til mandag flere angrep mot Gazastripen som svar på rakettbeskytningen mot Sør-Israel.

De israelske angrepene var rettet mot en smuglertunnel og et våpenlager i den nordlige delen av Gazastripen og et område for utskyting av raketter, ifølge en militær talsmann. Han la til at målene ble truffet.

Den økende voldsbruken sør i Israel og på Gazastripen er svært bekymringsfull, og jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra nye voldshandlinger, fremholder utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding mandag.

– Israel har rett til å leve innenfor trygge rammer og til å forsvare landet og befolkningen. Rakettangrepene mot det sørlige Israel er helt uakseptable. Samtidig må mottiltak være proporsjonale og skille mellom stridende og sivile, sier han.

Truer Hamas

Israel truet søndag Hamas-bevegelsen på Gazastripen med kraftig gjengjeldelse etter rakettangrepene de siste dagene. Miljøvernminister Gilad Erdan, et innflytelsesrikt medlem av det konservative regjeringspartiet Likud, sa mandag at et svar kunne komme i løpet av få timer.

Opptrappingen av rakettutskytningene, som begynte lørdag, og den kraftige ordbruken på israelsk side skaper frykt for at Israel kan iverksette en større operasjon mot Gazastripen. Sist en slik operasjon fant sted mot det palestinske området, var ved nyttår 2009.

Lørdag kveld skjøt palestinerne en rakett mot en israelsk jeep som var på patrulje langs grensen mot Gazastripen, og fire israelske soldater ble såret. Seks palestinere var inntil mandag ettermiddag drept i israelske gjengjeldelsesangrep.

Populært