Mener IEA-rapport utfordrer norsk oljeøkonomi

Canadiske oljearbeidere jobber på en borerigg i provinsen Saskatchewan. USA vil innen år 2020 passere Saudi-Arabia og bli verdens største produsent av råolje, spår Det internasjonale energibyrået (IEA) i en ny rapport. Miljøvernene sier at rapporten også bekrefter at begrensning i den globale oppformingen forutsetter mindre bruk av fossile energikilder, noe som må følger for Norge.  Foto: Rod Nickel / Reuters / NTB scanpix
Canadiske oljearbeidere jobber på en borerigg i provinsen Saskatchewan. USA vil innen år 2020 passere Saudi-Arabia og bli verdens største produsent av råolje, spår Det internasjonale energibyrået (IEA) i en ny rapport. Miljøvernene sier at rapporten også bekrefter at begrensning i den globale oppformingen forutsetter mindre bruk av fossile energikilder, noe som må følger for Norge. Foto: Rod Nickel / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

IEA bekrefter for første gang at begrensing av den globale oppvarmingen forutsetter at over to tredeler av jordas fosille ressurser må bli liggende, mener WWF-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan oppvarmingen i snitt begrenses til to grader Celsius sammenlignet med førindustriell tid, framholder WWF-Norge.

Det internasjonale energibyrået IEA la mandag fram sin årlige rapport om hvordan energimarkedene vil se ut i årene som kommer.

– Ikke adskilt

– Rapporten fra IEA utfordrer hele den oljedrevne norske økonomien. Den innebærer at Norge må ta inn over seg at vår petroleumsvirksomhet ikke kan ses på som adskilt fra våre klimamål, sier WWF-Norges generalsekretær Nina Jensen i en pressemelding mandag.

Janne Stene i miljøbevegelsen Bellona mener rapporten viser at verdens land ikke er i nærheten av å gjøre nok for å redde klimaet.

– Hvis verden skal nå togradersmålet, må forbruket av olje gå ned i løpet av få år og forbli lavt, framhoder hun.

Store konsekvenser

– Dette vil måtte få store konsekvenser for norsk olje- og gassindustri, sier Stene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Industrien som produserer energi basert på fossilt drivstoff, er avhengig av at man lykkes med fangst og lagring av CO2, understreker Bellonas talskvinne.

– Uten det vil atmosfæren ganske enkelt ikke ha plass til mye mer klimagasser fra forbrenning av olje, kull og gass, fortsetter Stene.

Men hun ser også lyspunkter i den nye IEA-rapporten, som peker på løsninger gjennom satsing på smartere og mer effektiv energibruk.

USA blir størst

USA vil passere Saudi-Arabia og bli verdens største oljeprodusent innen 2020. Amerikanerne går da fra å være netto importører til å bli netto eksportører av olje, anslår IEA.

Ifølge byråets prognoser vil USA beholde lederposisjonen fram til om lag 2025. IEA anslår også at oljeprisen kommer til å stige til 125 dollar per fat i 2035, og at den globale etterspørselen etter olje kommer til å øke med 14 prosent fram til samme år.

Ifølge IEA vil produksjonen av råolje fra land utenfor bransjeorganisasjonen OPEC – som Norge – øke fra 49 millioner fat per dag i 2011 til 53 millioner fat per dag etter 2015. Fra 2025 vil OPEC-landenes produksjon igjen dominere, anslår Det internasjonale energibyrået.