Meny

Sverigedemokraterna kaprer nye velgergrupper

OPP OG FREM: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under valget i 2010. Siden den gang har Sverigedemokraterna vokst seg stadig sterkere. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverigedemokraterna fosser fram på gallupen. Mens innvandring blir et viktigere og viktigere spørsmål i svensk politikk, vinner partiet stadig nye velgeres gunst.
Fakta om Sverigedemokraterna:

* Sverigedemokraterna ble stiftet 6. februar 1988 i Stockholm. Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* Partiet deltok i sin første ordentlige valgkamp i 1991 og fikk inn mandater i flere kommuner. I 2006 fikk partiet 2,9 prosents oppslutning og drøyt 280 mandater i halvparten av Sveriges kommuner. I valget til EU-parlamentet i 2009 fikk partiet 3,3 prosent av stemmene.

* I 2010 kom Sverigedemokraterna for første gang inn i Riksdagen med 5,7 prosent av stemmene og 20 mandater.

* Siden i sommer har Sverigedemokraterna vært tredje største parti på meningsmålingene i Sverige.

Sverigedemokraterna går fram med 1,3 prosentpoeng til hele 11,2 prosent i United Minds' novembermåling for avisa Aftonbladet. Det er den høyeste oppslutningen partiet noensinne har fått.

– Vi er inne i en framgangsperiode, fastslår partileder Jimmie Åkesson.

I United Minds' måling er oppslutningen om partiet nesten dobbelt så høy som i valget i 2010.

– Det er en trivelig utvikling for oss. Det henger nok sammen med samfunnsutviklingen, der innvandringsspørsmålet tar mer og mer plass, sier Åkesson til Aftonbladet.

Nye velgere

Ifølge analytiker Carl Melin i United Minds har Sverigedemokraternas velgergruppe begynt å endre seg. Sverigedemokraterna ble tidligere sett på som et parti for unge, sinte menn, men i dag er appellen bredere.

– Sverigedemokraterna går fram både i storbyene og blant kvinner. Men en majoritet av velgerne har fortsatt et svært negativt syn på partiet, sier Melin.

Ifølge statsviter Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo har Sverigedemokraterna klart å kapre nye velgere ved å utvide sitt politiske nedslagsfelt og fremme tradisjonelle konservative saker som eldreomsorg, familiepolitikk og EU-motstand i tillegg til innvandringskritikk.

– Sverigedemokraterna er gått fra å være et énsaksparti til å bli et flersaksparti, sier Jupskås til NTB.

Les også: Tusener demonstrerte mot Sverigedemokraterna

Dansk forbilde

Det er langsiktig og målrettet arbeid som ligger bak partiets framgang, mener partilederen. Han understreker samtidig at Sverigedemokraterna har fått økt legitimitet etter at partiet kom inn i Riksdagen i forrige valg.

– Tidligere var vi ikke et skikkelig alternativ, ettersom vi befant oss i randsonen, men nå har vi sittet i Riksdagen i et par år, og velgerne har begynt å endre oppfatning om oss, sier Åkesson til Aftonbladet.

Ifølge Jupskås har Sverigedemokraterna lagt mye arbeid ned i å bygge en organisasjon med sterke lokallag og en synlig ledelse. Parallelt med dette har partiet kvittet seg med medlemmer med ekstreme holdninger.

– Sverigedemokraterna har i stor grad forsøkt å kopiere Dansk Folkeparti, sier Jupskås, som likevel tror at det vil ta lang tid før Sverigedemokraterna blir oppfattet som like «stuerent» som det danske forbildet.

– Det skyldes at Sverigedemokraterna har en mye klarere kobling til mer ekstremistiske subkulturer.

Les også: Sverigedemokraternas leder ikke invitert til nobelfesten

Misnøye

Sverigedemokratenes framgang på gallupen kan også tolkes som et signal om misnøye med de etablerte partiene, mener Melin i United Minds.

– Om man opplever at det ikke er noen store forskjeller mellom partier som Moderaterna og Socialdemokraterna, kan et misnøyeparti som Sverigedemokraterna trives, sier han.

Det kan imidlertid bli vanskelig for partiet å øke oppslutningen ytterligere, tror Jupskås. Han påpeker at innvandringskritiske partiet på høyre fløy i snitt har en oppslutning på 12 prosent i nasjonale målinger i Europa.

– Og grobunnen for et slikt parti er mindre i Sverige enn i mange andre land fordi svenske velgere er mer tolerante overfor innvandring.

I en ny måling fra YouGov går Sverigedemokraterna tilbake til 8,2 prosent, en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra oktober.

Populært