Meny

Kina avslører sitt nye lederskap

Oversiktsbilde over Folkets store hall i Beijing. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas kommunistparti vil torsdag avduke sin nye toppledelse, som vil lede landet det neste tiåret.
Presentasjonen av de nye lederne kommer en dag etter at den ukeslange partikongressen i Kina er over, sier partiet mandag.


Tidspunktet var ventet fra før, og ble bekreftet overfor AFP av personell som organiserer pressedekningen under kommunistpartiets kongress, som for tiden pågår i Beijing.

Kongressen blir avholdt hvert femte år for å stokke om på lederskapet i partiet. Kinas president Hu Jintao, som har sittet ved makten i ti år, antas å ville overlate makten over partiet til sin visepresident Xi Jinping, en tradisjon som finner sted dagen etter at kongressen avsluttes.

Lederskapet, som man kommer frem til via politisk hestehandel på bakrommet, avsløres for nasjonen da de marsjerer ut på linje foran kameraene i Folkets store hall i Bejing.

Partipersonell sier til AFP at det nye politbyråets stående komité, det øverste representantskap med ni medlemmer som regjerer Kina, vil «møte pressen» torsdag. Partiet har hittil ikke offisielt bekreftet tidspunktet.

Les også: Hu frykter at korrupsjonen skal knuse Kina

Xi er av de fleste antatt å marsjere ut med førsteplass i komiteen, en indikasjon på at han er partiets nye leder. Siden vil han bli formelt utnevnt til landets nye president i mars neste år.

Xis kollega i politbyrået, visestatsminister Li Keqiang, er også sterkt ventet å bevege seg opp i komiteens hierarki og trolig bli utnevnt til statsminister i mars, da han vil erstatte sittende statsminister Wen Jiabao.

De tar over i en krevende tid for Kina, der landets sterke økonomi opplever en sjelden tilbakegang og med voksende krav om endringer fra landets frittalende nettbrukere.

Om ting går etter tradisjonen vil Xi og Li trolig sitte ved makten i ti år. Men Den stående komité justeres vanligvis hvert femte år med en omrokering av medlemmer lavere på rangstigen.

Les også: Hu varsler at Kina skal bli en militær stormakt


Populært