Meny

Ny Gaza-aksjon nært forestående?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketter fra Gazastripen og israelske luftangrep har preget det siste døgnet. Nå spekuleres det om hvorvidt en ny, større militæraksjon mot Gaza kan være nært forestående.

Etter 24 timer med voldshandlinger på grensen til Gaza, den andre slike oppblussingen på mindre enn en måned, vurderer israelske myndigheter og kommentatorer mandag utsiktene til en ny større militæroperasjon mot Gaza.


En våpenstillstand som kom istand i løpet av natten lot til å falle fra hverandre mandag morgen. Militante skjøt ytterligere et dusin raketter over grensen, og det israelske militæret uttalte at det var gjennomført flere nattlige angrep mot mål nord og sør på Gazastripen.

Volden har ført til hard retorikk fra israelske ledere. Statsminister Benjamin Netanyahu advarer om at Israel er «beredt til å eskalere» sin respons, og forsvarsminister Ehud Barak sier Gazas lederskap i Hamas vil betale en «stor pris».

Les også: Gaza svarer med raketter mot Israel

Forbereder offentligheten

Kommentatorer sier advarslene reflekterer diskusjoner innad i regjeringen om hvordan volden skal besvares. Mulighetene varierer fra en militæroperasjon i stor skala til økte luftangrep eller det å ramme høytstående militante direkte.

- I sine uttalelser under regjeringsmøtet (søndag) forsøkte Netanyahu i praksis å forberede offentligheten på muligheten for en slik militæraksjon, skriver Yossi Yehoshua i dagsavisen Yediot Aharonot.

- Han viste også frem planer som var laget i forkant av en eventuell operasjon, la han til, og sa Netanyahu skulle møte utenlandske ambassadører mandag i et forsøk på å bygge internasjonal konsensus for militæraksjoner.

En høytstående israelsk tjenestemann som uttaler seg mot løfte om anonymitet bekrefter at Netanyahu møter ambassadørene «for å forberede dem på muligheten for at Israel, om nødvendig, vil handle på mer kraftig vis for å beskytte vårt folk».

Israelske myndigheter, nåværende og tidligere, sier en tøffere militær respons er nødvendig, men få lot til å være tilhengere av en operasjon i større skala tilsvarende Operation Cast Lead, den knusende 22 dager lange militæraksjonen i Gaza som begynte mot slutten av desember 2008.

- Bør drepe ledere

I uttalelser til hærens radio sier den tidligere militærsjefen Dan Halutz at «det er på tide å gjenoppta de målrettede drapene på Hamas øverste lederskap».

- Før man begynner på en bredere militæroperasjon må man forsøke andre ting, sier han, og anbefaler «målrettede drap og angrep på alle Hamas’ ressurser».

Les også: Israel skjøt varselskudd mot Syria

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Giora Eiland foreslår å stanse importen til Gaza, og kutte av strømforsyningen. Han sier seg enig i at en eventuell militæraksjon bør ramme ressurser Gazas Hamas-ledelse benytter, men ikke nødvendigvis islamistbevegelsens lederskap.

- Det er en stat, den har en regjering, sa han til hærens radio.

- Den er ansvarlig for hva som skjer på dens territorium… Israel bør reagere. Netanyahus fortrolige og Likud-medlem Ofir Akunis sier til offentlig kringkasting at han «ikke tvilte på at en omfattende militæroperasjon bare er et spørsmål om tid».

- Grønt lys fra USA

Men Yediot Aharonots analytiker Alex Fishman sier det er «tvilsomt om det politiske lederskapet har noen interesse av å bli involvert i en bakkekrig nå».

«Dilemmaet er hvordan man kan skape en begrenset militæroperasjon, slik at man ikke fører Hamas til en situasjon der gruppen føler at den mister sitt grep om makten».

«Målene bør være regjeringen og infrastruktur», legger han til. «Vi bør unngå å ramme det politiske nivået».

Fishman sier amerikanske myndigheter har «gitt grønt lys» for israelsk aksjon, og bemerker at USAs ambassadør Dan Shapiro søndag gjentok støtte til Israels rett til selvforsvar.

- Dette er kodespråk som betyr: Vi vil akseptere en israelsk operasjon på Gazastripen, sier han. I gratisavisen HaYom, som anses for å stå Netanyahu nær, skriver kommentatoren Yoav Limor at den nåværende planen «vil innebære et antall reaksjonsnivåer».

- Om israelsk ild møtes med palestinsk ild vil IDF (det israelske forsvaret) gå til neste nivå. Hvis israelsk ild møtes med palestinsk tilbakeholdenhet vil ro oppnås.

Les også: Sudan anklager Israel for angrep

Oversatt av Ole Peder Giæver for ABC Nyheter


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært