Meny

Forslag til nytt SV-program:

SV vil innføre leasing av boliger

Unge kan ikke kjøpe bolig uten hjelp fra foreldrene: - Jeg klarte det fordi jeg begynte på Stortinget, sier Inga Marte Thorkildsen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av SVs programkomité kunne ikke kjøpt seg bolig i Oslo hvis hun ikke var blitt stortingsrepresentant. Nå vil SV gjenreise en offentlig boligpolitikk.

- Vi vil gjenreise en boligpolitikk. Siden markedskreftene overtok under Willoch-regjeringen på 80-tallet, har boligprisene blitt firedoblet. Og i 2011 var tallet på igangsatte boligprosjekter lavere enn i 1993.

Det sa lederen for SVs programkomité, barne-, likestillings og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, da hun på en pressekonferanse mandag formiddag presenterte forslaget til arbeidsprogram for neste stortingsperiode.

- Vi må ta sterkere politiske grep, sa Thorkildsen.

- Ingen vil bygge

Ifølge Thorkildsen finnes det 22.000 tomter som er ferdigregulert bare i Oslo.

- Men ingen vil bygge. Det er fordi det ikke er nok profitt i disse prosjektene. Vi ønsker en nasjonal boligplan som gir mulighet for planlegging og forutsigbarhet, sier hun.

- Så må vi gi mer hjelp til vanskeligstilte. Halvparten av de unge må ha hjelp av sine foreldre for å kjøpe bolig, sa SV-statsråden og tok seg selv som eksempel:

- Jeg var en av dem som ikke kunne få hjelp da jeg flyttet hjemmefra. Foreldrene mine hadde akkurat skilt seg. Hadde jeg ikke begynt på Stortinget, ville jeg neppe fått råd til å kjøpe bolig.

Vil ha ny regulering

- Vi trenger nye statlige retningslinjer, støtteordninger og offentlig boligbygging. Vi har doblet antall nye studentboliger fra 500 til 1000 i året, og nå ønsker vi å doble det igjen til 2000 i året, forteller Thorkildsen om programforslaget.

- Så vil vi innføre en leasingordning der folk kan lease boliger og ende opp med at den som leier, får kjøpe boligen, sier hun.

Hun lover at SV ikke vil endre formueskatten på primærboliger.

Nekter å svare på skattenivå

Jens Stoltenberg har fått den rødgrønne regjeringen til å garantere at det samlede skattetrykket ikke skal bli høyere enn det Bondevik II-regjeringen opererte med.

Inga Marthe Thorkildsen ble spurt av både Klassekampen og Dagens Næringsliv om SV vil utfordre Arbeiderpartiet på dette taket.

Det nektet Inga Marte Thorkildsen å svare på:

– Vi må utfordre Ap om det må være sånn at finanssektoren skal være underbeskattet, sa Thorkildsen.

- Jeg syns ikke diskusjonen om skattenivå er konstruktiv. Den interesserer mest journalister som er interessert i spill. Vi er opptatt av hvilke konkrete skatteøkningerog skattelettelser vi går inn for.

- Det er ikke interessant å besvare spørsmålet om samlet skatt, slo hun fast.

For og mot Nato

Programmet gjentar SVs ønske om utmelding av forsvarsalliansen Nato. Det er det stikk motsatte av stortingsvedtaket partiet var med på da Stortinget i juni 2009 behandlet spørsmålet om Norges langsiktige internasjonale interesser.

«Komiteen ser det som en sentral norsk sikkerhetspolitisk interesse å opprettholde det transatlantiske fellesskapet gjennom NATO.», heter det i innstillingen også SV er med på.

- Hva gjelder – det SV går inn for i Stortinget, eller partiprogrammet?

- Vårt primære standpunkt er klart. Men i regjeringsplattform har ikke det blitt utfallet, svarer Thorkildsen.

Les også: Nå sier SV ja til Nato

Norden og FN

- Det betyr ikke at vi ikke jobber med sekundære strategier. Vi skal ikke være med på offensive operasjoner i Nato. Og vi skal vektlegge det nordiske samarbeidet og FN. Det er større ønsker fra flere å ha sterkere debatt. Vi har foreslått å grunnlovsfeste at vi skal ha debatt i Stortinget før beslutninger om å delta i internasjonale operasjoner.

- Stortingsvedtaket gjaldt ikke bare denne og neste stortingsperiode, men det langsiktige perspektivet. Blir SV selvmotsigende i synet på Nato-medlemskap?

- Du kommer til å se selvmotsigelser i alle partier som deltar i regjering, svarer hun.

Les utkastet til SVs kommende arbeidsprogram

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært