Meny

Følg 22.juli-høringene fra Stortinget live

Leder for kontrollkomiteen Anders Anundsen (Frp). Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høringene fortsetter mandag.

Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) var de to første som forklarte seg under dag to av 22. juli-høringen i Stortinget mandag.

Bondevik viste til at han sammen med Dørum nedsatte sårbarhetsutvalget under Kåre Willochs ledelse og sikkerhetsprosjektet om beskyttelse av personer og bygninger.

(Saken oppdateres, følg NTBs live dekning nederst i saken)

– Det var ingen spesiell hendelse som gikk forut for disse grepene, snarere en generell bevissthet om økt terrorfare. Det var behov for en ny mental bevissthet om beredskap og samfunnssikkerhet, sa Bondevik i sin forberedte innledning.

Han minnet om at han ble felt før dette arbeidet ble satt ut i livet, men at han gjenopptok det da han kom tilbake som regjeringssjef etter valget i 2001.I denne perioden opprettet også Bondevik-regjeringen Direktoratet for sivilt beredskap (DSB) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Les også: Eskil Pedersen vil ha kartlegging av ekstremister

Prioriterte nødnett

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) sier utbyggingen av det nye nødnettet ble prioritert framfor byggingen av Halden fengsel.

– Å introdusere tunge IKT-prosesser i en regjering er ikke en spøk. Det tar tid, sa Dørum i sin innledning under dag to av 22. juli-høringene i Stortinget mandag.

Han viste til at ideen om et nytt og avlyttingssikkert nødnett hadde vandret gjennom alle norske regjeringer siden Gro Harlem Brundtlands siste.

– Under Åsta-ulykken gikk politiet rundt med ropert for å få folk til å slutte å bruke GSM, sa Dørum.

Han mener selv han hadde høy oppmerksomhet om beredskapsspørsmål som justisminister og viste blant annet til VG-oppslaget der han oppfordret folk til å hamstre utstyr og proviant til en eventuell nødsituasjon.

– Det ble gjort til et underholdningstema, sa Dørum, som også fant grunn til å berømme Stoltenbergs første regjering for jobben den gjorde for beredskap.

– Jeg overtok et apparat som var satt i stand til å fungere. Regjeringen Stoltenberg hadde gått til det drastiske skritt å gi Forsvaret rett til å skyte ned sivile fly, sa Dørum.Han påpekte også at han fjernet asylfeltet fra Justisdepartementet for å få bedre rom til satsing på redning og beredskap. Den rødgrønne regjeringen har som kjent flyttet asylsakene tilbake til Justisdepartementet

Les også: Vurderer flere spørsmål etter statsrådssvar

God nok beredskap?

DSB-sjef Jon A. Lea mener det er all grunn til å spørre seg om beredskapen er god nok i Norge.

– Tidligere mente vi at grunnberedskapen kunne karakteriseres som god, sett i forhold til de små og mellomstore hendelsene vi til da hadde opplevd. Men nå, i ettertid av 22. juli, er vi mer usikre på om måten vi har organisert beredskapen på gjør oss i stand til å møte framtidige kriser på en god måte, sa Lea i sin innledning til mandagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bør det vies mer oppmerksomhet til organisering av hele Beredskaps-Norge. Lea mener politiet kan ha for mange oppgaver i dag.

– Det kan være at vi tror vi er bedre enn vi i realiteten er, anførte han.

Lea påpekte videre at det sivile beredskapssystemet ikke viste seg egnet til å håndtere store kriser. Han etterlyste også et bedre samarbeid lokalt ved kriser.– Det å etablere lokal redningssentral med den kollektive ledelsen til stede, blir for lite vektlagt. Det handler om å skape felles situasjonsforståelse, sa Lea, som la til at Sivilforsvaret burde ha vært varslet tidligere 22. juli.

Populært