Meny

Petraeus kan bli innkalt som vitne

Den tidligere direktøren for etterretningsorganisasjonen CIA, general David Petraeus, trakk seg fredag etter at det ble kjent at han hadde vært utro mot sin kone gjennom 37 år. Foto: Pablo Martinez Monsivais (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at han måtte gå av som direktør for CIA etter en utroskapsskandale, kan David Petraeus likevel bli kalt inn som vitne i etterforskningen av angrepet mot USAs ambassade i Libya.

Det sier senator Dianne Feinstein, leder for senatets etterretningskomité, til Fox News søndag.

Feinstein forteller til kanalen at hun opplevde skandalen som lyn fra klar himmel, og at det blir innledet en gransking av hvorfor FBI ikke informerte henne og andre i komiteen før fredag, da Petraeus kunngjorde at han gikk av. FBI hadde da i flere uker etterforsket forholdet mellom Petraeus og hans biograf, Paula Broadwell.

Les også: CIA-sjefen går av

Truende e-poster

Demokraten Feinstein avviser at det er noen forbindelse mellom Petraeus' avgang og hans planlagte vitnemål om det fatale angrepet i Benghazi i Libya i september, da fire amerikanske diplomater ble drept. Han skulle opprinnelig avlegge sitt vitnemål torsdag, men nå er det Mike Morrell, den fungerende CIA-sjefen, som skal gjøre dette i stedet.

Petraeus kan imidlertid, ifølge Feinstein, bli koblet inn ved en senere anledning, dersom komiteen skulle mene at det er nødvendig.

Søndag ble det kjent i amerikanske medier at FBI hadde kommet på sporet av CIA-sjefens utroskap gjennom en hittil ukjent kvinne. Hun skal ha klaget over truende e-poster fra Broadwell.

Statshemmeligheter

FBI utreder nå hvorvidt Petraeus risikerte statshemmeligheter da han innledet et utroskapsforhold med Broadwell, som har skrevet Petraeus' biografi «All In».

Utroskap blir i militære regelverk ansett som tjenesteforsømmelse, ifølge Ole Moen, professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.

Les også: - Var bekymret for al-Qaidas renommé

– Det å slippe en uvedkommende person inn på seg på den måten er et klart brudd på tjenestereglementet. Man setter seg selv i en vanskelig stilling. Man skal ha en plettfri moral for å kunne motstå utpressing, sier Moen til VG Nett.

Populært