Meny

Styreleder krever dyptgripende reform i BBC

BBCs styreleder Chris Patten mener det er behov for en grunnleggende fornyelse av BBC etter en serie med skandaler som ifølge ham har rokket ved organisasjonens troverdighet. Foto: BBC (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBC må radikalt fornyes. Hvis ikke vil den britiske rikskringkastingen gå en uviss fremtid i møte, mener BBCs styreleder Chris Patten.

– Hvis du spør om BBC trenger en grundig og radikal strukturell overhaling, så er svaret at det gjør det absolutt, sier lord Patten til BBC.

Uttalelsen kommer han med etter at BBCs generaldirektør George Entwistle lørdag kunngjorde sin avgang. Entwistle går av fordi BBC rettet uriktige anklager mot en britisk politiker for å ha forgrepet seg på en mindreårig gutt.

Saken er et eksempel på dårlig journalistikk, fastslår Patten, som er leder i den britiske rikskringkastingens styre BBC Trust.

Les også: Generaldirektøren i BBC går av

Både han og Storbritannias regjering mener det nå er behov for en omfattende fornyelse av BBC for å gjenvinne lisensbetalernes tillit.

Falske anklager

Det var i programmet Newsnight at anklagene mot en høytstående konservativ politiker ble framsatt. Politikeren ble beskyldt for seksuelle overgrep mot et mindreårig barnehjemsbarn i Wales på 1970-tallet.

Selv om politikeren ikke ble identifisert i programmet, som ble sendt i forrige uke, ble han navngitt som Alistair McAlpine i sosiale medier. McAlpine har blant annet vært rådgiver for Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher.

Les også: BBCs kringkastingssjef innrømmer at det var galt å stoppe dokumentar

McAlpine benektet anklagene fredag, og noen timer senere gikk Steve Messham, mannen som framsatte anklagene, tilbake på det han hadde sagt og medga at han hadde tatt feil om overgriperens identitet.

Entwistle tok ansvaret

BBC beklaget fredag å ha viderebrakt de feilaktige anklagene, og lørdag tok Entwistle på seg ansvaret for fadesen.

– Jeg har besluttet at det mest hederlige vil være å trekke seg, sa han.

– Vi skulle ikke ha sendt en sak som var så fundamentalt gal. Det som skjedde her er fullstendig uakseptabelt, sa Entwistle, som dermed fikk under to måneder i sjefsstolen.

BBC har samtidig stanset Newsnight inntil videre og opplyser at nivået på journalistikken i programmet nå skal granskes.

Les også: Pedofiliskandalen kan koste BBC-sjefen jobben

Savile-skandalen

McAlpine-fadesen kommer på toppen av de mange andre avsløringene som har rystet BBC de siste ukene, først og fremst om den avdøde programlederen Jimmy Savile.

Savile, som i over 40 år var et av BBCs mest kjente ansikter, skal ha misbrukt over 300 mindreårige jenter under sin tid som programleder i Top of the Pops.

Flere av ofrene sto i begynnelsen av oktober fram i et dokumentarprogram og fortalte om overgrepene de var blitt utsatt for i BBCs lokaler.

Les også: - BBC visste om sexovergrepene

Ønsker reform

Ifølge Patten må BBC nå vise lisensbetalerne at organisasjonen er i stand til å ta grep. Både han og regjeringen mener det er behov for en omfattende fornyelse av rikskringkastingen, som lenge har vært kjent for et tungt og byråkratisk ledelsessystem.

– En av vitsene mine da jeg kom til BBC – og i virkeligheten var den ikke så morsom – var at det var flere gamle toppsjefer i BBC enn i det kinesiske kommunistpartiet, sier Patten.

Les også: BBC-stjerne beskyldes for hundrevis av overgrep

Ifølge ham er det BBCs troverdighet som nyhetsformidler som står på spill.

– Du trenger bare å se på fjernsyn i USA eller Frankrike eller Italia for å forstå hvor bra BBC er. Grunnlaget for fjernsynslisensen og grunnlaget for den stillingen BBC har i dette landet, er den tillit folk har til BBC. Hvis BBC mister denne, er det over, sier han.

Tredjemann pågrepet

Britisk politi, som gransker overgrepsanklagene mot den avdøde Jimmy Savile, har pågrepet en av produsentene til BBC-programlederen.

Wilfred De'ath, som produserte et radioprogram Savile ledet, sier at avisen The Telegraph at han ble pågrepet av politiet i sin leilighet i Cambridge søndag. De'ath avviser anklagene om sedelighetsforbrytelse og sier at noen har tatt feil av ham.

En skuespiller skal ha gått til politiet og fortalt at hun ble misbrukt av De'ath i 1965, da hun var 14 år, etter å ha kjent ham igjen på en dokumentar om Savile forrige måned.

Politiet sier at de har pågrepet en mann i 70-årene som senere ble løslatt mot kausjon, men vil ikke bekrefte at det er De'ath som er denne personen.

Les også: Gary Glitter pågrepet i London

Tidligere i saken er den tidligere glamrockeren Garry Glitter og komikeren Freddie Starr blitt pågrepet og deretter løslatt mot kausjon. Starr har nektet for å ha forgrepet seg på noen.

Savile, som i over 40 år var et av BBCs mest kjente ansikter, skal ha misbrukt over 300 mindreårige jenter under sin tid som programleder i Top of the Pops.

Flere av de angivelige ofrene sto i begynnelsen av oktober fram i et dokumentarprogram og fortalte om overgrepene de var blitt utsatt for i BBCs lokaler.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært